Πιθανές επιπλοκές θεραπείας εμφυτευμάτων
Picture of Γεώργιος Παπανικολάου

Γεώργιος Παπανικολάου

Πιθανές επιπλοκές της θεραπείας με εμφυτεύματα

pic3Τα εμφυτεύματα είναι τεχνητές ρίζες, κατασκευασμένες από υψηλής καθαρότητας τιτάνιο, ενσωματωμένες στο οστό της γνάθου (παρόμοια με μια τεχνητή άρθρωση). Η σημαντική διαφορά είναι ότι τα εμφυτεύματα είναι εκτεθειμένα στα μικρόβια του στόματος και για αυτό είναι απαραίτητη η σχολαστική φροντίδα τους.

Τι είδους επιπλοκές μπορεί να εμφανίσουν τα εμφυτεύματα

Οι κύριες επιπλοκές που μπορεί να εμφανίσουν τα εμφυτεύματα είναι: είτε μηχανικές και αφορούν τα τεχνητά προσθετικά εξαρτήματα, είτε βιολογικές και έχουν να κάνουν με τα ούλα και το οστό που τα συγκρατεί.

Οι μηχανικές επιπλοκές συνήθως αφορούν είτε χαλάρωμα βίδας, είτε σπάσιμο κάποιου εξαρτήματος λόγω υπερβολικών δυνάμεων¹.

  • Αν σας έχει συστηθεί, χρησιμοποιείτε τον προστατευτικό νάρθηκα κατά τον ύπνο για προστασία από ασυνείδητο σφίξιμο των δοντιών. Πιθανό σπάσιμο, για παράδειγμα πορσελάνης, επιφέρει μεγάλη δυσκολία στην επιδιόρθωση.
  • Αν αντιληφθείτε οτιδήποτε μη-συνηθισμένο στη προσθετική εργασία καλέστε μας για προληπτικό έλεγχο, πριν η επιπλοκή προκαλέσει πρόβλημα στα ούλα των εμφυτευμάτων.
Απώλεια οστού γύρω από το εμφύτευμα
Απώλεια οστού γύρω από το εμφύτευμα

Οι βιολογικές επιπλοκές αφορούν φλεγμονή των ούλων και του οστού που στηρίζει το εμφύτευμα, ενώ η αποκατάσταση παραμένει άθικτη. Ονομάζεται  περιεμφυτευματίτιδα και μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια των εμφυτευμάτων αν δε διαγνωσθεί έγκαιρα. Οι απώλειες μπορεί να φτάσουν ποσοστό 5-10% των εμφυτευμάτων στην 10ετία και μπορεί να φτάσει το 10-30% στους καπνιστές, τους ασθενείς με περιοδοντίτιδα ή με πλημμελή υγιεινή. Μέχρι σήμερα η επιστημονική έρευνα δεν έχει βρει 100% αποτελεσματική θεραπεία για την περιεμφυτευματίτιδα². Συχνά δεν μπορούμε να καταλάβουμε μόνοι μας αν υπάρχει πρόβλημα διότι δεν δίνει πάντα συμπτώματα.

Για αυτό η πρόληψη είναι πρωταρχικής σημασίας, τόσο από πλευράς σωστής υγιεινής, όσο και ο προληπτικός έλεγχος στο ιατρείο 1-3 φορές το χρόνο.

Αν παρατηρήσετε:

  • Αίμα ή πύον από τα ούλα
  • Κάτι κουνιέται ή δεν το αισθάνεστε όπως πριν ή
  • Έχετε δυσκολία στη διατήρηση καθαρού του εμφυτεύματος

Καλέστε μας άμεσα για έλεγχο στο ιατρείο!

Παράγοντες κινδύνου – τι μπορεί να βλάψει τα εμφυτεύματα

Οι παράγοντες κινδύνου δρουν αθροιστικά. Όσο περισσότερους έχουμε τόσο αυξάνουν οι πιθανότητες προβλημάτων στο μέλλον.

1. Κάπνισμα: Επηρεάζει όλη την αιμάτωση και άμυνα του οργανισμού στα ούλα, κάνοντας τα μικρόβια πιο επιθετικά. Ενδεικτικά έως και 20% των εμφυτευμάτων χάνονται στους καπνιστές. Συστήνεται έντονα να μην καπνίζετε εάν έχετε λάβει θεραπεία με εμφυτεύματα.

2. Στοματική υγιεινή (ΣΥ): Οι έρευνες δείχνουν ότι ασθενείς που δεν φροντίζουν τα εμφυτεύματά τους εμφανίζουν συχνότερα προβλήματα και αποτυχίες. Τα μικρόβια που ζουν στο στόμα σχηματίζουν μικροβιακές πλάκες και προκαλούν φλεγμονή-μόλυνση στα ούλα γύρω από το εμφύτευμα. Επίσης τα μικρόβια μπορούν να μετακινηθούν μέσα στο στόμα, από άλλα φλεγμαίνοντα δόντια προς τα εμφυτεύματα.

  • Είναι απαραίτητο να διατηρούμε θεραπευμένη την ουλίτιδα/περιοδοντίτιδα για να μην υπάρχουν ενεργά σημεία φλεγμονής στο στόμα που κατακρατούν μικρόβια.
  • Τηρούμε σχολαστική υγιεινή του εμφυτεύματός μας, όπως κάθε τεχνητό εξάρτημα στον οργανισμό μας.
  • Ρωτήστε μας για οποιαδήποτε δυσκολία έχετε στη φροντίδα των εμφυτευμάτων σας. Είναι σημαντικό για τη μακροχρόνια επιτυχία τους!

3. Ιστορικό περιοδοντικής νόσου: Λόγω κληρονομικής προδιάθεσης, αν χάσατε δόντια λόγω περιοδοντίτιδας είστε εξίσου επιρρεπείς και για προβλήματα στα ούλα γύρω από τα εμφυτεύματα. Συστήνεται σχολαστικός καθαρισμός των εμφυτευμάτων καθημερινά και πιο συχνοί έλεγχοι στο ιατρείο για καθαρισμό πρόληψης (2-4 φορές το χρόνο).

4. Βρουξισμός σφίξιμο/τρίξιμο δοντιών: Το σφίξιμο των δοντιών προκαλεί κυρίως μηχανικές επιπλοκές στην αποκατάσταση. Να φοράτε απαραίτητα τον προστατευτικό νάρθηκα στη διάρκεια του ύπνου, όταν οι δυνάμεις είναι ασυνείδητες και ισχυρότερες.

5. Άλλοι παράγοντες: ασθένειες όπως αρρύθμιστος διαβήτης, οστεοπόρωση, στρες, αλκοόλ κά, έχουν βρεθεί να επηρεάζουν τη βιωσιμότητα των εμφυτευμάτων. Ενημερώστε τον γιατρό σας για σημαντική αλλαγή στη γενική σας υγεία.

Πρόβλεψη μακροβιότητας των εμφυτευμάτων

Κάθε οργανισμός είναι ξεχωριστός και δεν μπορεί να προβλεφθεί ατομικά πόσο καιρό θα διαρκέσει η επιτυχία μιας θεραπείας. Κατά συνέπεια, συγκεκριμένη χρονική εγγύηση για την επιτυχία μιας θεραπείας δεν μπορεί να υπάρξει.

Από ιατρικής πλευράς φροντίζουμε να έχουμε εξειδικευμένη θεραπεία, χρήση μόνο δοκιμασμένων εμφυτευμάτων με επιστημονικές μελέτες δεκαετιών για την αποτελεσματικότητά τους, εξειδικευμένο οδοντοτεχνικό εργαστήριο και τακτική συντήρηση του αποτελέσματος μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας.

Από του πλευρά του ασθενή είναι απαραίτητο και αποτελεί ευθύνη του η τήρηση σχολαστικής υγιεινής των εμφυτευμάτων, η αποφυγή καπνίσματος και ο περιοδικός έλεγχος στο ιατρείο 1-3 φορές τον χρόνο. Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να σώσει το εμφύτευμα και εσάς από σοβαρότερη επιπλοκή αργότερα.

Το ιατρείο μας είναι διαθέσιμο να υποστηρίξει οποιοδήποτε πρόβλημα παρουσιαστεί. Δεδομένου ότι δεν έχει βρεθεί ακόμη οριστική αντιμετώπιση της περιεμφυτευματίτιδας η πρόληψη είναι καλύτερη της θεραπείας.

Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας, εκτός από τον τακτικό έλεγχο, οποτεδήποτε αισθανθείτε ότι χρειάζεται να ελέγξουμε την αποκατάστασή σας.

Αν διαθέτετε έναν ή περισσότερους από τους παράγοντες κινδύνου:

  • Κάπνισμα
  • Ύπαρξη περιοδοντικής νόσου
  • Επίπεδο στοματικής υγιεινής
  • Βρουξισμός
  • Αρρύθμιστος σακχαρώδης διαβήτης
  • Άλλοι

Ρωτήστε τον θεράποντα ιατρό σας τι χρειάζεστε από τα παρακάτω:

  • Μεσοδόντια βουρτσάκια: Μεγέθη ____
  • Νάρθηκας νυκτός
  • Προληπτικός έλεγχος και πιθανά καθαρισμός στο ιατρείο κάθε ___ μήνες

Παπανικολάου Γεώργιος
Περιοδοντολόγος – Εμφυτευματολόγος
Ειδικευθείς Πανεπιστήμιο Gothenburg, Σουηδίας

Δείτε σχετικά άρθρα :

Βιβλιογραφικές αναφορές:

  1. Pjetursson et al. 2012, A systematic review of the survival and complication rates of implant-supported fixed dental prosthesis (FDPs) after a mean observation period of at least 5 years.
  2. Lindhe & Meyle 2008, Peri-implant diseases: Consensus Report of the Sixth European Workshop on Periodontology

Share this post