Περιοδοντολογία

Η Περιοδοντολογία είναι η ειδικότητα της οδοντιατρικής που ασχολείται με τη διάσωση των δοντιών από νόσους των ούλων (ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα), τα οδοντικά εμφυτεύματα και την αισθητική των ούλων.

Η περιοδοντίτιδα αποτελεί την κύρια αιτία απώλειας δοντιών στους ενήλικες μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας, ενώ έρευνες της τελευταίας 15ετίας την συνδέουν με καταστάσεις της γενικής υγείας. Οι νόσοι των ούλων και προλαμβάνονται και θεραπεύονται! Με έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση η απώλεια δοντιών με τα χρόνια δεν είναι κάτι αναπόφευκτο και τα δόντια μπορούν να κρατήσουν για μια ζωή. 

Περιοδοντολογία εργαλεία

Διάγνωση

Στην περιοδοντίτιδα, το κόκκαλο που στηρίζει το δόντι καταστρέφεται και τα ούλα αποκολλώνται από το δόντι, σχηματίζοντας τους περιοδοντικούς θυλάκους. Αυτό συμβαίνει συνήθως χωρίς πόνο, ενώ ο ασθενής μπορεί να έχει ήπια συμπτώματα όπως, κοκκινίλα στα ούλα, τα ούλα να ματώνουν εύκολα ή κακοσμία. Σε προχωρημένες περιπτώσεις τα δόντια μπορούν να αρχίσουν να κουνιούνται ή να μετακινηθούν.

Ο υγιής θύλακος (ουλοδοντική σχισμή) έχει βάθος 3χιλ ή λιγότερο. Στις περιπτώσεις ασθένειας ο θύλακος βαθαίνει. Οι θύλακοι αποικούνται με μικρόβια και πέτρα και αποτελούν περιοχές δυσπρόσιτες σε οποιαδήποτε υγιεινή. Δημιουργείται μια φλεγμονή (μόλυνση) η οποία δεν αντιμετωπίζεται από τον οργανισμό όσο τα μικρόβια και η πέτρα μένουν σταθερά προσκολλημένα στη ρίζα του δοντιού.

Συχνοί έλεγχοι αυξάνουν την πιθανότητα για έγκαιρη διάγνωση. Η εξέταση είναι απλή και γίνεται κατά την τακτική εξέταση ρουτίνας από τον οδοντίατρο ή τον περιοδοντολόγο.

Αποτέλεσμα είναι η ασθένεια να προχωρά, καταστρέφοντας προοδευτικά το κόκκαλο που στηρίζει το δόντι. Αυτό συνήθως συμβαίνει αθόρυβα, χωρίς πόνο, ή με ήπια συμπτώματα. Η περιοδοντίτιδα θεραπεύεται και μπορεί να σταματήσει, ενώ όσο πιο γρήγορα την προλάβουμε, τόσο πιο απλή και αποτελεσματική είναι η θεραπεία. Ανάλογα με τη βαρύτητα της περιοδοντίτιδας εφαρμόζονται οι κατάλληλες μέθοδοι θεραπείας.

perio-copy-3αδα

Θεραπείες

Καθαρισμός – Υγιή ούλα αλλά με χρωστικές στα δόντια

Σε αυτήν την περίπτωση ένας απλός καθαρισμός είναι αρκετός να αφαιρέσει την πέτρα και τις χρωστικές από τα δόντια. Υπάρχει μια ποικιλία υλικών στίλβωσης για ευαίσθητα δόντια και την αφαίρεση έντονων χρωστικών. Ειδικά με τη χρήση της σοδοβολής μπορούν να αφαιρεθούν δύσκολες χρωστικές από κάπνισμα, καφέδες με αποτελεσματικό και ανώδυνο τρόπο.

Θεραπεία Ουλίτιδας

Όταν τα ούλα ματώνουν έντονα και υπάρχουν μικροί θύλακοι (έως 4χιλ), απαιτείται βαθύτερος καθαρισμός και έμφαση στη στοματική υγιεινή. Η θεραπεία είναι απλή και ολοκληρώνεται σε 1-3 επισκέψεις, ανάλογα με την βαρύτητα της ουλίτιδας, και επανέλεγχο του αποτελέσματος. Η διατήρηση της υγείας εξασφαλίζεται με την καθημερινή, αποτελεσματική στοματική υγιεινή και με περιοδικό καθαρισμό για συντήρηση και πρόληψη υποτροπής, κάθε 6 μήνες περίπου. Δείτε περιστατικά του ιατρείου εδώ.

Θεραπεία Περιοδοντίτιδας

Στις περιπτώσεις όπου η ασθένεια έχει προχωρήσει στο οστό που στηρίζει τα δόντια και υπάρχουν βαθείς θύλακοι θα χρειαστεί να προχωρήσουμε σε βαθιά απόξεση των μικροβίων από τους θυλάκους. Η διαδικασία ονομάζεται ριζική απόξεση και πραγματοποιείται ανώδυνα, χωρίς ράμματα, με τοπική αναισθησία σε 4-6 ραντεβού, ανάλογα τη βαρύτητα της νόσου. Ανάλογα την περίπτωση, γίνεται περαιτέρω απολύμανση των θυλάκων με τη χρήση laser. Ταυτόχρονα βρίσκονται οι κατάλληλοι τρόποι στοματικής υγιεινής που ταιριάζουν καλύτερα σε σας – απαραίτητη παράμετρος για επιτυχή θεραπεία. Σημαντικό κομμάτι της θεραπείας είναι η επανεξέταση, η οποία γίνεται 2-3 μήνες μετά τη ριζική απόξεση και αφορά την αξιολόγηση του αποτελέσματος της θεραπείας. Εδώ μπορείτε να δείτε περιστατικά του ιατρείου.

Συνήθως τα περισσότερα περιοδοντολογικά προβλήματα εξαλείφονται μόνο με τη συντηρητική θεραπεία. Σε περίπτωση που σε κάποια σημεία η νόσος επιμένει μπορούμε να επέμβουμε χειρουργικά για την οριστική εξάλειψη τους.

Εναπομείναντες βαθείς θύλακοι αποτελούν δυσπρόσιτες εστίες επαναποίκησης με μικρόβια και προδιαθέτουν σε υποτροπή και εξέλιξη της νόσου. Τέτοια περιοδοντικά προβλήματα αντιμετωπίζονται με τοπική μικροχειρουργική και αφορούν:

–   βαθείς θυλάκους που επιμένουν και έχουν δημιουργήσει σοβαρές βλάβες στο οστό γύρω από το δόντι και –  όταν θέλουμε να πετύχουμε ιστική αναγέννηση, δηλαδή αναγέννηση της βλάβης που έχει προκαλέσει η περιοδοντίτιδα.

Με τη χειρουργική θεραπεία επιτυγχάνεται οριστική εξάλειψη των βαθιών θυλάκων και σε συνδυασμό με αποτελεσματική υγιεινή και περιοδικό καθαρισμό συντήρησης διασώζονται τα δόντια και αποφεύγονται προβλήματα που προκύπτουν από απώλειά τους.

Το κομμάτι του ασθενή:

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η αποτελεσματική στοματική υγιεινή από τον ασθενή διατηρεί την υγεία και αποτρέπει υποτροπή της περιοδοντίτιδας ή ουλίτιδας.

Mελέτη που διήρκεσε 30 χρόνια και πραγματοποιήθηκε στη Σκανδιναβία έδειξε ότι οι ασθενείς που βούρτσιζαν τα δόντια τους και πήγαιναν για έλεγχο στον οδοντίατρο κάθε χρόνο χάσανε πολύ λιγότερα δόντια από τους ασθενείς που πηγαίναν μόνο όποτε είχαν πρόβλημα!

Ο οδοντίατρος θα σας βοηθήσει να βρείτε τον τρόπο και τα σωστά εργαλεία για να το επιτύχετε αυτό ευκολότερα στο δικό σας στόμα. Ο τακτικός έλεγχος βοηθάει στην έγκαιρη διάγνωση μικρών προβλημάτων πριν προλάβουν να δημιουργήσουν πραγματικό πρόβλημα στα δόντια μας.

Οι εικόνες είναι δημιουργία και ευγενική παραχώρηση της Yvonne Heijl / The pictures are courtesy of Yvonne Heijl, Specialist Clinic in Periodontology, University of Gothenburg, Sweden.