Picture of Γεώργιος Παπανικολάου

Γεώργιος Παπανικολάου

Γιατί ματώνουν τα ούλα και πόσο σημαντικό είναι;

Τα ούλα αποτελούν το ‘δέρμα’ του στόματος και, όπως και το εξωτερικό δέρμα μας, όταν είναι υγιές, δεν ματώνει. Όταν τα ούλα ματώνουν σημαίνει ότι υπάρχει φλεγμονή.

Τα ούλα ματώνουν κυρίως λόγω της ουλίτιδας, που αποτελεί την πιο απλή και συχνότερη μορφή περιοδοντικής νόσου.

Η ουλίτιδα προκαλείται κυρίως από τη μικροβιακή πλάκα, δηλαδή ένα λεπτό στρώμα από δισεκατομμύρια μικρόβια που προσκολλώνται και οργανώνονται πάνω στα δόντια και κυρίως ανάμεσά τους.

Μικροβιακή πλάκα 2-3 ημερών χρωματισμένη για να είναι ορατή.

Έτσι η ουλίτιδα εμφανίζεται όταν το καθημερινό πλύσιμο των δοντιών δεν γίνεται με αποτελεσματικό τρόπο, με αποτέλεσμα η μικροβιακή πλάκα να παραμένει στη θέση της και να ωριμάζει.

Επίσης καταστάσεις που ευνοούν την συγκράτηση μικροβίων π.χ. τερηδόνες, παλιές θήκες ή γέφυρες με κακή εφαρμογή, δόντια στραβά με συνωστισμό, δυσκολεύουν την αφαίρεση πλάκας και προδιαθέτουν στην εμφάνιση ουλίτιδας.

Η θεραπεία της ουλίτιδας είναι απλή, απαιτεί 1-3 επισκέψεις και συνίσταται κυρίως σε βαθύ καθαρισμό προκειμένου να αντιμετωπιστεί η φλεγμονή. Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία της θεραπείας είναι η συνεργασία του ασθενή με τήρηση της σωστής υγιεινής στο σπίτι με μεσοδόντιο καθαρισμό και οδοντόβουρτσα, όπως θα σας δείξει ο οδοντίατρος ή ο περιοδοντολόγος. Αυτό είναι απαραίτητο για τη διατήρηση του αποτελέσματος, αφού τα μικρόβια ζουν στο στόμα και επανέρχονται σε λίγες μέρες. Σημαντικό μέρος της θεραπείας είναι και η επανεξέταση για τον έλεγχο του αποτελέσματος, μετά από λίγες εβδομάδες.

Η εμφάνιση των ούλων πριν και μετά τη θεραπεία της ουλίτιδας.

Εάν η ουλίτιδα παραμείνει χωρίς θεραπεία, υπάρχει ο κίνδυνος να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα, επηρεάζοντας το οστό που στηρίζει τα δόντια. Σε βάθος χρόνου μπορεί να προκαλέσει την πτώση των δοντιών.

Παράγοντες όπως η κληρονομικότητα, το κάπνισμα, ο διαβήτης, το στρες, ορμονικές διαταραχές κά, μπορούν να μειώσουν την άμυνα του οργανισμού και να επιτρέψουν την εξέλιξη της ουλίτιδας σε περιοδοντίτιδα. Η εξέλιξη συχνά δε γίνεται αντιληπτή από τον ασθενή παρά μόνο σε πολύ προχωρημένο στάδιο, όταν τα δόντια αρχίσουν να κουνιούνται. Είναι η κύρια αιτία απώλειας δοντιών στις ηλικίες μεγαλύτερες των 40 ετών.

Το κάπνισμα, συγκεκριμένα, ελαττώνει την αιμάτωση στα ούλα, ‘κρύβοντας’ έτσι την αιμορραγία και τα σημάδια της φλεγμονής. Ταυτόχρονα όμως μειώνει και την άμυνα του οργανισμού στην περιοχή και κάνει τα μικρόβια πιο επιθετικά. Για αυτό οι καπνιστές χάνουν πιο πολλά δόντια λόγω περιοδοντίτιδας και υποτροπιάζουν πιο συχνά.

Η αιμορραγία των ούλων ως εντοπισμένη φλεγμονή έχει συσχετισθεί και με τη γενική υγεία όπως  ο σακχαρώδης διαβήτης, η εγκυμοσύνη, οι καρδιαγγειακές νόσοι και άλλες καταστάσεις. Αυτό συμβαίνει επειδή τα μικρόβια και οι τοξίνες που συγκεντρώνονται στα ούλα εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος.

Αν η φλεγμονή εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα και προσβάλει το στηρικτικό οστό των δοντιών, η θεραπεία της απαιτεί πιο σύνθετη θεραπεία και συχνά εξειδικευμένες τεχνικές για να εμποδίσουμε την εξέλιξη και την απώλεια δοντιών.

Η ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα θεραπεύονται· και όσο ποιο αρχόμενο το στάδιο, τόσο πιο απλή η θεραπεία της.

Παπανικολάου Γεώργιος
Περιοδοντολόγος – Εμφυτευματολόγος
Ειδικευθείς Πανεπιστήμιο Gothenburg, Σουηδίας

Δείτε σχετικά άρθρα:

Share this post