Γεώργιος Παπανικολάου

Γεώργιος Παπανικολάου

10 πράγματα που τα δόντια σας λένε για εσάς!

Ηλικία

Το σχήμα και το μέγεθος των δοντιών σας δείχνουν κατά προσέγγιση την ηλικία σας. Άτομα νεότερης ηλικίας έχουν ορθογώνιους κεντρικούς κοπτήρες με στρογγυλεμένες γωνίες, που κυμαίνονται από 10 έως 12 χιλιοστά σε μάκρος. Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας θα χάσουν περίπου 1 έως 5 χιλιοστά με το πέρασμα του χρόνου και το σχήμα των δοντιών τους θα γίνει πιο τετράγωνο.

Άγχος

Τα δόντια είναι η πύλη από την οποία διακρίνεται ο ψυχικός κόσμος κάποιου. Για παράδειγμα το τρίξιμο των δοντιών προδίδει υψηλά επίπεδα στρες. Οι περισσότεροι άνθρωποι που τρίζουν τα δόντια τους είναι απογοητευμένοι, θυμωμένοι ή αγχώδεις. Σε πολλές περιπτώσεις είναι εθισμένοι στην καφεΐνη, το αλκοόλ ή το κάπνισμα.

Φύλο

Όπως και με τα περισσότερα άλλα μέρη του σώματος, το φύλο σας μπορεί να φανεί από το σχήμα των δοντιών σας. Οι γυναίκες τείνουν να έχουν στρογγυλεμένους πλάγιους τομείς, που είναι συνήθως μικρότεροι από τους κεντρικούς κοπτήρες τους. Οι άνδρες αντίστοιχα έχουν πλάγιους τομείς σχετικά στο ίδιο μέγεθος με τους κεντρικούς κοπτήρες, οι οποίοι είναι τετράγωνοι.

Διατροφικές Διαταραχές

Η βουλιμία μπορεί να οδηγήσει στη διάβρωση των δοντιών. Αυτό οφείλεται στα οξέα του στομάχου τα οποία ανεβαίνοντας στη στοματική κοιλότητα καταστρέφουν το σμάλτο των δοντιών. Ο κίνδυνος της φθοράς των δοντιών λοιπόν αυξάνεται. Ακόμη και με σωστή στοματική υγιεινή τα δόντια σας προειδοποιούν τον οδοντίατρό σας για πιθανές διατροφικές διαταραχές.

Γαστρο-οισοφαγική Παλινδρόμηση

Η γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση, η ακούσια άνοδος των οξέων του στομάχου στο στόμα, μπορεί να προκαλέσει τα ίδια αποτελέσματα με τη βουλιμία. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης ρουτίνας ο οδοντίατρός σας ενδέχεται να παρατηρήσει αραίωση σμάλτου ή διάβρωση. Αυτά θα μπορούσαν να είναι σημάδια ύπαρξης γαστρο-οισοφαγικής παλινδρόμησης, που θα σας επιτρέψουν την έγκαιρη λήψη της κατάλληλης θεραπείας.

Φαρμακευτική Αγωγή

Εάν παίρνετε κάποιο φάρμακο για καρδιακό νόσημα και αρχίσετε να παρατηρείτε διόγκωση των ούλων, καλό θα ήταν να επισκεφτείτε το γιατρό σας. Η διόγκωση των ούλων είναι συχνά παρενέργεια ενός συγκεκριμένου φαρμάκου και με τη σωστή θεραπεία και πρόληψη μπορεί να περιοριστεί.

Τύπος Προσωπικότητας

Τα δόντια σας λένε πολλά για σας, συμπεριλαμβανομένου και του τι άνθρωπος είστε. Επιθετικά και δυναμικά άτομα έχουν έντονους κυνόδοντες, που είναι μακρύτεροι από τους πλευρικούς κοπτήρες. Παθητικά άτομα αντίθετα έχουν επίπεδους ή με στρογγυλή μύτη κυνόδοντες, ενώ άτομα που αποποιούνται τις ευθύνες τους έχουν συχνά μικροσκοπικά δόντια.

Υποβόσκουσα γενική ασθένεια έως Καρκίνο του Στόματος

Πάνω από 500 διαφορετικές ασθένειες (αυτοάνοσα, λοιμώδη, καρκίνος κά) εμφανίζουν συμπτώματα στο στόμα πριν οπουδήποτε αλλού.
Ένας ενημερωμένος οδοντίατρος ή στοματολόγος μπορεί να υποψιαστεί ή να κάνει έγκαιρη διάγνωση ενός σοβαρού προβλήματος που υποβόσκει και να σας ενημερώσει έγκαιρα. Επίσης ο καρκίνος του στόματος είναι κάτι σπάνιο αλλά υπαρκτό πρόβλημα. Οι ανοιχτές πληγές για μεγάλο χρονικό διάστημα θα μπορούσαν να είναι μια ένδειξη. Η έγκαιρη ανίχνευση είναι ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Περιοδοντικά Νοσήματα

Αν έχετε παρατηρήσει χαλάρωση ή κινητικότητα στα δόντια σας, ίσως να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Η κακή στοματική υγεία μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη βακτηρίων ή πλάκας που με τη σειρά τους μετατρέπονται σε πέτρα. Σ’ αυτή επισκεφτείτε τον οδοντίατρό σας το συντομότερο.

Υγεία των Ούλων

Τα υγιή ούλα είναι ροζ, ενώ τα άρρωστα κόκκινα, διογκωμένα και μαλακά. Εάν αντιμετωπίζετε αιμορραγία των ούλων ή πόνο, μιλήστε αμέσως στον οδοντίατρό σας διότι μπορεί να υπάρχει κάποια ασθένεια των ούλων όπως η ουλίτιδα.

Το στόμα είναι ο καθρέπτης της υγείας και, ενώ πολλοί άνθρωποι περνούν το χρόνο τους προσπαθώντας να ενισχύσουν την γκαρνταρόμπα τους ή να διορθώσουν το μακιγιάζ τους, θα πρέπει να επικεντρωθούν εξίσου στο χαμόγελό τους. Η στοματική εικόνα ενημερώνει τον κόσμο για εσάς.

Παπανικολάου Γεώργιος
Περιοδοντολόγος – Εμφυτευματολόγος
Ειδικευθείς Πανεπιστήμιο Gothenburg, Σουηδία

Δείτε σχετικά άρθρα:

Share this post