Ο καρκίνος του στόματος αποτελεί το 3-5% του συνόλου των κακοήθων όγκων στον άνθρωπο. Μπορεί να εμφανιστεί με διάφορους τύπους, με πιο συχνό το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα που αντιπροσωπεύει το 95% των περιπτώσεων. Τις περισσότερες φορές απαντάται στην πλάγια και στην κάτω επιφάνεια της γλώσσας και στο κάτω χείλος.
Πολλοί παράγοντες έχουν ενοχοποιηθεί για την εμφάνισή του με πιο σημαντικούς το κάπνισμα, το αλκοόλ, διάφορες χημικές ουσίες, χρόνιους τραυματισμούς και διαταραχές στη θρέψη. Ειδικά για τον καρκίνο στα χείλη ενοχοποιείται η ηλιακή ακτινοβολία (που προκαλεί επίσης και τον καρκίνο του δέρματος). Γι’ αυτό και άτομα που λόγω επαγγελματικής δραστηριότητας είναι εκτεθειμένα στον ήλιο, όπως οι αγρότες, αντιμετωπίζουν συχνότερα τέτοιες καταστάσεις.
Παρά το γεγονός ότι η στοματική κοιλότητα είναι προσιτή για εξέταση και οι ασθενείς επισκέπτονται τον οδοντίατρο για προβλήματα των δοντιών, η διάγνωση του στοματικού καρκίνου συνήθως καθυστερεί. Δυστυχώς έχει υπολογιστεί ότι σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των περιπτώσεων υπάρχουν μεταστάσεις τη στιγμή της διάγνωσης. Η ευθύνη για την καθυστέρηση της διάγνωσης βαρύνει αφενός τον ασθενή που πρέπει να είναι ενημερωμένος και να έρχεται έγκαιρα για εξέταση και αφετέρου τους σχετικούς φορείς υγείας, δηλαδή τον οδοντίατρο και το στοματολόγο.
Ο καρκίνος του στόματος παρουσιάζει μεγάλη ποικιλομορφία στην εμφάνιση. Στα συνήθη συμπτώματα περιλαμβάνονται πληγές ή εξογκώματα στα χείλη ή στο στόμα. Απευθυνθείτε αμέσως στο γιατρό σας αν παρατηρήσετε:
- Μια πληγή στα χείλη ή στο στόμα σας δεν επουλώνεται μετά από 10-14 ημέρες.
- Κάποιο ογκίδιο, μάζα ή πάχυνση στα χείλη, στα ούλα, στο μάγουλο ή στο στόμα.
- Μία λευκή ή κόκκινη πλάκα (μπάλωμα) στα ούλα, στη γλώσσα ή στις αμυγδαλές.
Ο οδοντίατρος ή ο γιατρός θα εξετάσει προσεκτικά τα χείλη, το στόμα ή το λαιμό σας για να ελέγξει τυχόν σημάδια καρκίνου του στόματος. Ενδέχεται να χρειαστούν κι άλλες εξετάσεις στην περίπτωση που υπάρξουν ενδείξεις, όπως ακτινογραφία ή βιοψία. Η τελευταία είναι το πιο σίγουρο εργαλείο για την τελική διάγνωση.
Ο καρκίνος του στόματος αντιμετωπίζεται από μια ομάδα γιατρών, όπως εξάλλου και σε κάθε τύπο. Σε αυτή την περίπτωση περιλαμβάνει στοματολόγο, γναθοχειρουργό και ογκολόγο. Η αντιμετώπιση συνήθως αφορά χειρουργική αφαίρεση με ή χωρίς ακτινοθεραπεία ή/και χημειοθεραπεία ανάλογα το στάδιο στο οποίο βρίσκεται.
Ο καρκίνος του στόματος είναι μια σοβαρή κατάσταση της οποίας η εξέλιξη εξαρτάται από την έγκαιρη ή όχι διάγνωση. Όπως και οι περισσότερες καταστάσεις στο στόμα σπάνια δίνει συμπτώματα σε αρχικό στάδιο. Ο προληπτικός έλεγχος στον οδοντίατρο με εξέταση της στοματικής κοιλότητας για παθολογικές καταστάσεις και ο έγκαιρος έλεγχος σε περίπτωση υποψίας πληγής ή ογκιδίου ή κηλίδας που δεν περνάει μετά από 2 εβδομάδες μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια.
Παπανικολάου Γεώργιος
Περιοδοντολόγος – Εμφυτευματολόγος
Ειδικευθείς Πανεπιστήμιο Gothenburg, Σουηδία
Δείτε σχετικά άρθρα :