Γεώργιος Παπανικολάου

Γεώργιος Παπανικολάου

Παθήσεις των ούλων και γυναίκες

Η περιοδοντική υγεία μιας γυναίκας μπορεί να επηρεαστεί από μια σειρά παραγόντων:

  • Εφηβεία

Κατά τη διάρκεια της εφηβικής ηλικίας η αύξηση ορμονών όπως η προγεστερόνη και πιθανώς τα οιστρογόνα προκαλούν αυξημένη κυκλοφορία του αίματος στα ούλα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει αυξημένη ευαισθησία των ούλων, οδηγώντας σε μεγαλύτερη αντίδρασή τους σε οποιονδήποτε ερεθισμό όπως της τροφής και της οδοντικής πλάκας. Σε αυτή την ηλικία τα ούλα μπορεί να διογκώνονται, να κοκκινίζουν και να είναι μαλακά.

  •  Εμμηνόρροια

Περιστασιακά ορισμένες γυναίκες εμφανίζουν ουλίτιδα κατά την εμμηνόρροια. Συγκεκριμένα γυναίκες σε αυτή την κατάσταση πιθανώς να εμφανίσουν αιμορραγία των ούλων, έντονα κόκκινα και οιδηματώδη ούλα και πληγές στο εσωτερικό του μάγουλου. Η ουλίτιδα κατά την έμμηνο ρύση συνήθως εμφανίζεται λίγο πριν την περίοδο μιας γυναίκας και τα σημάδια της περιορίζονται αισθητά όταν η περίοδος ξεκινάει.

  • Εγκυμοσύνη

Μερικές μελέτες έχουν παρουσιάσει την πιθανότητα να επιβαρύνεται η  εγκυμοσύνη από την περιοδοντική νόσο. Οι έγκυες γυναίκες που έχουν περιοδοντίτιδα είναι πιο πιθανό να γεννήσουν ένα παιδί πρόωρο ή ελλειποβαρές. Απαιτούνται ωστόσο περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθεί το πώς η περιοδοντική νόσος επηρεάζει την έκβαση της εγκυμοσύνης.

Όλων των ειδών οι λοιμώξεις αποτελούν αιτία ανησυχίας μεταξύ των εγκύων γυναικών διότι θέτουν σε κίνδυνο την υγεία του μωρού. Η Αμερικανική Ακαδημία Περιοδοντολογίας συστήνει στις γυναίκες να σκεφτούν το αν θα πρέπει να μείνουν έγκυες εφόσον δεν έχουν θερπευτεί απο την περιοδοντική νόσο.

  • Εμμηνόπαυση και μετά-την-Εμμηνόπαυση

Οι γυναίκες που βρίσκονται σε περίοδο εμμηνόπαυσης ή μετά από αυτήν πιθανότατα να παρουσιάσουν αλλαγές στο στόμα τους. Συγκεκριμένα ενδέχεται να παρατηρήσουν κάποια δυσφορία στο στόμα τους που μπορεί να περιλαμβάνει ξηροστομία, πόνο, αίσθημα καύσης στους ιστούς των ούλων και αλλοίωση της γεύσης ιδίως όταν πρόκειται για κάτι αλμυρό, πικάντικο ή ξινό.

Η εμμηνοπαυσιακή ουλοστοματίτιδα επηρεάζει ένα μικρό ποσοστό γυναικών. Ούλα που φαίνονται στεγνά η γυαλιστερά, αιμορραγούν εύκολα και κυμαίνονται από ένα ασυνήθιστα ωχρό έως ένα έντονο κόκκινο χρώμα μαρτυρούν πως πρόκειται για μια τέτοια κατάσταση. Οι περισσότερες γυναίκες τονίζουν ότι τα συμπληρώματα οιστρογόνων συμβάλλουν στην ανακούφιση από τα προαναφερθέντα συμπτώματα.

Παπανικολάου Γεώργιος
Περιοδοντολόγος – Εμφυτευματολόγος
Ειδικευθείς Πανεπιστήμιο Gothenburg, Σουηδίας

Δείτε σχετικά άρθρα:

Share this post