perio for a better life
Picture of Γεώργιος Παπανικολάου

Γεώργιος Παπανικολάου

Διάσωση των δοντιών και πρόληψη της περιοδοντίτιδας από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Περιοδοντολογίας.

Η αιμορραγία από τα ούλα δεν είναι φυσιολογική και είναι ένδειξη ασθένειας. Μπορεί να εμφανίζεται όταν βουρτσίζουμε τα δόντια ή και αυτόματα· και είναι ένδειξη ουλίτιδας. Η ουλίτιδα είναι θεραπεύσιμη με την κατάλληλη θεραπεία και συντήρηση από τον ασθενή.

Ωστόσο, μπορεί και να είναι ένδειξη ενός βαθύτερου προβλήματος που ονομάζεται περιοδοντίτιδα, η οποία οδηγεί σε απώλεια των δοντιών και επηρεάζει την γενική υγεία και κατάσταση του ατόμου.

Ο οδοντίατρος μπορεί να κάνει τη διάγνωση και να δώσει τις συμβουλές και θεραπεία που χρειάζεται. Είναι στην επιλογή του κάθε ατόμου τι θα κάνει, γνωρίζοντας ότι η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα είναι θεραπεύσιμες, εξασφαλίζοντας δόντια που διαρκούν μια ζωή, με παράπλευρα οφέλη την αυτοεκτίμηση, αυτοπεποίθηση και καλύτερη ποιότητα ζωής.

  • Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη της ουλίτιδας και περιοδοντίτιδας είναι η αφαίρεση της μικροβιακής πλάκας με το βούρτσισμα. Ο οδοντίατρός σας θα σας δείξει αποτελεσματικούς τρόπους. Η επαγγελματική του καθοδήγηση είναι καθοριστική, το ‘βούρτσισμα απλώς’ δεν επαρκεί.
  • Όσον αφορά τις κλασσικές και ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες είναι και οι δύο καλές. Κάποιες έρευνες δείχνουν τις ηλεκτρικές ως λίγο καλύτερες, αλλά ουσιαστικά και οι δύο τύποι είναι αποτελεσματικοί.
  • Γενικά συστήνεται μέτρια οδοντόβουρτσα με μικρή κεφαλή, ωστόσο δεν υπάρχει απόδειξη ότι μια οδοντόβουρτσα είναι σημαντικά καλύτερη από κάποια άλλη. Αποφύγετε οπωσδήποτε τις σκληρές οδοντόβουρτσες!
  • Βουτσίστε 2 φορές τη μέρα, ιδανικά μία το πρωί και μία το βράδυ και περιμένετε 30 λεπτά πριν ξαναφάτε κάτι.
  • Αν έχετε γενικά υγιή ούλα τότε 2 λεπτά βούρτσισμα επαρκούν. Ωστόσο αν έχετε ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα χρειάζεται περισσότερος χρόνος.
  • Ο καθαρισμός ανάμεσα στα δόντια με μεσοδόντια βουρτσάκια είναι απαραίτητητος για τη θεραπεία και πρόληψη της ουλίτιδας και περιοδοντίτιδας. Το οδοντικό νήμα δεν είναι αποτελεσματικό, εκτός αν ο χώρος ανάμεσα στα δόντια είναι τόσο στενός που δεν χωράει κανένα μεσοδόντιο βουρτσάκι.tepe
  • Απαραίτητα ο οδοντίατρός σας θα σας δείξει τη σωστή χρήση των μεσοδοντίων για να τα χειρίζεστε εύκολα και να μην τραυματίζετε τα ούλα. Είναι σημαντικό να τα χρησιμοποιήσετε μαζί με τον οδοντίατρο στην αρχή για να σιγουρευτείτε ότι η τεχνική είναι η σωστή!
  • Ο οδοντίατρός σας θα σας συστήσει και τα κατάλληλα μεγέθη. Συχνά χρειάζεστε περισσότερα από ένα μεγέθη για όλα τα δόντια σας!
  • Τα στοματοδιαλύματα βοηθούν στην καταπολέμηση της ουλίτιδας, ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την αφαίρεση της μικροβιακής πλάκας με το βούρτσισμα και τα μεσοδόντια βουρτσάκια, ούτε τον χρόνο που απαιτείται για αυτό.
  • Πολύ σημαντικό είναι ο οδοντίατρος να ‘βάφει΄ με το κόκκινο χρώμα την μικροβιακή πλάκα σε κάθε επίσκεψη για να βλέπετε τις περιοχές που ξεφεύγουν από το βούρτσισμα και να τις ‘στοχεύετε’ καλύτερα. Έχει δειχθεί ότι αυτή η πρακτική βοηθάει.

Πηγή: Ευρωπαϊκή Ομοσποδία Περιοδοντολογίας – Οδηγίες για αποτελεσματική πρόληψη της περιοδοντίτιδας. https://www.bsperio.org.uk/publications/downloads/79_092131_efp-prevention-workshop-guidelines-patients.pdf

ΣΥΝΟΨΙΖΟΝΤΑΣ:

  1. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη της ουλίτιδας και περιοδοντίτιδας είναι η αφαίρεση της μικροβιακής πλάκας από τα δόντια με το βούρτσισμα.
  2. Δεν παίζει μεγάλο ρόλο ο τύπος της οδοντόβουρτσας, ο οδοντίατρος θα σας δείξει τη σωστή τεχνική και εσείς να βουρτσίζετε 2 φορές τη μέρα.
  3. Τα μεσοδόντια βουρτσάκια είναι πιο εύκολα και πιο αποτελεσματικά από το νήμα, όταν χρησιμοποιούνται χωρίς να τραυματίζουν. Ο οδοντίατρος θα σας δείξει τα μεγέθη και τον τρόπο που ταιριάζουν σε εσάς!
  4. Τα στοματοδιαλύματα μπορεί να βοηθούν αλλά δεν υποκαθιστούν τα προηγούμενα!
  5. Ο χρωματισμός της μικροβιακής πλάκας από τον οδοντίατρο είναι πολύτιμο βοήθημα για την βελτίωση της τεχνικής μας!

Παπανικολάου Γεώργιος
Περιοδοντολόγος – Εμφυτευματολόγος
Ειδικευθείς Πανεπιστήμιο Gothenburg, Σουηδίας

Δείτε σχετικά άρθρα:

Share this post