Βλέποντας κανείς την οδοντόβουρτσα του κάθε μέρα είναι μάλλον δύσκολο να υποψιαστεί τι μπορεί να «κρέμεται» από τις τρίχες της!
- Η οδοντόβουρτσα μπορεί να μολυνθεί από μικρόβια κάθε φορά που τοποθετείται στο στόμα.
- Οι ιοί και τα βακτήρια από ένα μολυσμένο ανθρώπινο στόμα μπορούν να ζήσουν για εβδομάδες στην επιφάνεια μιας οδοντόβουρτσας συνεχίζοντας να προκαλούν ασθένειες.
Φροντίστε η οδοντόβουρτσά σας να είναι καθαρή.
- Ίσως να μη δίνετε ιδιαίτερη σημασία στον καθαρισμό της οδοντόβουρτσάς σας σκεπτόμενοι ότι τη βρέχετε καθημερινά για να πλύνετε τα δόντια σας. Είναι ωστόσο πολύ σημαντικό.
- Πλύνετε την οδοντόβουρτσά σας καλά με νερό βρύσης για να αφαιρέσετε τα υπολείμματα οδοντόκρεμας.
- Αφήστε την οδοντόβουρτσα να στεγνώσει στον αέρα και αποφύγετε να την κλείνετε υγρή σε κουτάκια που ευνοούν την ανάπτυξη μικροβίων με την υγρασία. Αναζητήστε ένα κάλυμμα που επιτρέπει τον αέρα να κυκλοφορεί και να αποτρέπει την μούχλα.
- Επίσης, αν είναι δυνατόν, φροντίστε να την αποθηκεύετε σε μέρος διαφορετικό από τον χώρο της τουαλέτας.
Φροντίστε να αλλάζετε οδοντόβουρτσα τακτικά.
- Αντικαταστήστε την οδοντόβουρτσά σας κάθε 3 έως 4 μήνες, ή όταν δείχνει σημάδια φθοράς. Θυμηθείτε ότι οι ξεφτισμένες τρίχες δεν καθαρίζουν επαρκώς τα δόντια και τα ούλα σας.
- Πετάξτε την οδοντόβουρτσα που χρησιμοποιούσατε ενώ ήσασταν άρρωστοι.
- Αντιμετωπίστε τις ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες όμοια με τις απλές. Όταν οι τρίχες αρχίζουν να δείχνουν σημάδια φθοράς αντικαταστείτε το εξάρτημα, καθώς επίσης και μετά από κάποια ασθένεια.
Εξασφαλίστε ότι κανένας άλλος δεν χρησιμοποιεί την οδοντόβουρτσά σας.
Η κοινή χρήση της οδοντόβουρτσας με κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας μπορεί να οδηγήσει στη μεταφορά βακτηρίων από το στόμα του ενός ατόμου στο άλλο. Θυμηθείτε ότι τα είδη των βακτηρίων που προκαλούν την τερηδόνα μεταφέρονται με αυτό τον τρόπο, πράγμα που καθιστά την τερηδόνα κατά κάποιο τρόπο “κολλητική” ασθένεια.
Επιλογή οδοντόβουρτσας
Δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στην ηλεκτρική και κλασσική οδοντόβουρτσα, οπότε η επιλογή είναι θέμα προτίμησης. Επίσης οι έρευνες δείχνουν πρακτικά αμελητέα διαφορά ανάμεσα στα διάφορα σχήματα οδοντόβουρτσας που κυκλοφορούν. Προτιμήστε μία οδοντόβουρτσα με απλό σχήμα για να διευκολύνεστε στη χρήση της.
Σε κάθε περίπτωση αποφύγεται τη σκληρή οδοντόβουρτσα. Προκαλεί τραυματισμό και φθορά στα ούλα και τα δόντια. Προτιμήστε μία μέτρια οδοντόβουρτσα ή αν νιώθετε ότι πιέζετε πολύ στο βούρτσισμα καταφύγετε σε μια μαλακή.
Παπανικολάου Γεώργιος
Περιοδοντολόγος – Εμφυτευματολόγος
Ειδικευθείς Πανεπιστήμιο Gothenburg, Σουηδία
Δείτε σχετικά άρθρα: