διακοπη κάπνισμα, ούλα ματώνουν
Picture of Γεώργιος Παπανικολάου

Γεώργιος Παπανικολάου

Έκοψα το κάπνισμα και τα ούλα μου ματώνουν!

Μπορεί να αρχίσουν να ματώνουν τα ούλα μου αν διακόψω το κάπνισμα;

Ναι, μπορεί και είναι απόλυτα φυσιολογικό. Το κάπνισμα μειώνει την αιματική κυκλοφορία στα πολύ μικρά αγγεία των ούλων (προκαλεί περιφερική αγγειοσύσπαση, όπως λέγεται). Πρακτικά, το κάπνισμα μειώνει την αιμάτωση στα ούλα, ‘κρύβοντας’ τόσον καιρό τα συμπτώματα της ουλίτιδας και περιοδοντίτιδας. Το πρόβλημα είναι ότι η περιοδοντίτιδα μπορεί να υποβόσκει και να εξελίσσεται αθόρυβα.

Με τη διακοπή του καπνίσματος επανέρχεται άμεσα η κανονική  αιμάτωση στα ούλα, με αποτέλεσμα τα ούλα να αρχίζουν ματώνουν.

Πόσο άμεσα; Μέσα σε 3 ημέρες από τη διακοπή του καπνίσματος υπάρχει αισθητή αύξηση της αιμάτωσης, ενώ σε 2 εβδομάδες είναι σχεδόν ίδια με τους μη-καπνιστές (Morozumi et al. 2004). Η αιμορραγία μπορεί να  σταματήσει μετά από λίγες εβδομάδες με καλή στοματική υγιεινή. Αν όχι επισκεφτείτε τον οδοντίατρό σας.

Είτε σταματήσει όμως, είτε όχι, συστήνουμε απαραίτητα να κάνετε έλεγχο των ούλων από τον οδοντίατρό σας για να αποκλείσετε την πιθανότητα ύπαρξης περιοδοντίτιδας, μιας σοβαρής κατάστασης που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια των δοντιών.

Τι προκαλεί το κάπνισμα

Οι καπνιστές εμφανίζουν πιο συχνά περιοδοντίτιδα, τερηδόνα και προβλήματα με τα εμφυτεύματα σε σχέση με μη-καπνιστές  που έχουν παρόμοια στοματική υγιεινή. Αυτές οι νόσοι δεν είναι αντιληπτές σε αρχικά στάδια. Το κάπνισμα όχι μόνο τις προκαλεί αλλά ‘σκεπάζει’ και τα συμπτώματά τους.

Κάποιες μελέτες λένε επίσης ότι το κάπνισμα αλλάζει και τη χλωρίδα των ούλων, κάνοντας τα μικρόβια πιο επιθετικά, ενώ άλλες δείχνουν ότι επηρεάζει την άμυνα του οργανισμού (Palmer et al. 2005).

Με τη διακοπή του καπνίσματος ευεργετούμαστε όχι μόνο στην μείωση της πιθανότητας περιοδοντίτιδας και περιεμφυτευματίτιδας, αλλά και καλύτερης αναπνοής, γεύσης και πολλών άλλων πλεονεκτημάτων.

Παπανικολάου Γεώργιος
Περιοδοντολόγος – Εμφυτευματολόγος
Ειδικευθείς Πανεπιστήμιο Gothenburg, Σουηδίας

Δείτε σχετικά άρθρα :

Share this post