Picture of Γεώργιος Παπανικολάου

Γεώργιος Παπανικολάου

Ουκ γαρ έρχεται μόνον – Χαμόγελο και ηλικία

Με τα χρόνια η εμφάνιση των δοντιών και του χαμόγελου δεν μένει ίδια. Αυτό είναι κυρίως αποτέλεσμα της φθοράς που συμβαίνει με τις δεκαετίες ‘χρήσης’ και της συσσώρευσης βλαβών με τις αντίστοιχες αποκαταστάσεις.

1. ΦΘΟΡΑ

Με τα χρόνια τα δόντια φθείρονται στην κοπτική τους άκρη ως αποτέλεσμα της τριβής, με αποτέλεσμα να χάνουν τη διαφάνεια στην άκρη τους που χαρακτηρίζει τα νεαρά άτομα. Ειδικά όσοι σφίγγουν ή τρίζουν τα δόντια τους, η φθορά επέρχεται πιο γρήγορα και πιο έντονα.

2. ΣΚΟΥΡΑΙΝΟΥΝ

Με τα χρόνια συρρικνώνεται το νεύρο εσωτερικά δημιουργώντας οδοντίνη, η οποία είναι πιο κίτρινη. Σε συνδυασμό με τη φθορά του σμάλου εξωτερικά και την προσρόφηση χρωστικών με τα χρόνια (καφέ, τσιγάρο, κρασί, τσάι κά) τα δόντια αρχίζουν να φαίνονται λιγότερο λευκά.

ουκ-γαρ-ερχεται-μονο
Στα νεαρά άτομα τα ούλα δεν έχουν υποχωρήσει, τα δόντια είναι πιο λευκά και (κατά το δυνατόν) χωρίς αποκαταστάσεις. Με τα χρόνια τα ούλα υποχωρούν λόγω ηλικίας αλλά και λόγω περιοδοντίτιδας.

3. ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΟΥΛΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΤΙΔΑ

Με τις δεκαετίες επίσης υποχωρούν τα ούλα, αποκαλύπτοντας τη ρίζα των δοντιών. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει αισθητικά προβλήματα όταν έχουμε γέφυρες, στεφάνες ή εμφυτεύματα και αποκαλύπτονται τα όριά τους. Η υποχώρηση των ούλων συμβαίνει λόγω φυσιολογικής ανατολής των δοντιών για να αντιρροπήσει την αποτριβή τους, αλλά και λόγω της περιοδοντίτιδας που είναι πολύ συχνή στις μέσες ηλικίες και πάνω.

Η ήπια και μέτρια περιοδοντίτιδα που εμφανίζεται στις μεγαλύτερες ηλικίες είναι περισσότερο αποτέλεσμα εξάρσεων της νόσου τα προηγούμενα χρόνια, παρά προκαλείται από την ηλικία καθεαυτή. Ωστόσο, υπάρχει ένα ποσοστό 10-15% των ασθενών που πάσχουν από γρήγορη και έντονη εξέλιξη της περιοδοντίτιδας με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χάσουν τα δόντια τους νωρίς. Αυτά τα άτομα πρέπει να διαγνωσθούν και να θεραπευτούν έγκαιρα για να μην χάσουν τα δόντια τους νωρίς.

4. ΣΥΝΩΣΤΙΖΟΝΤΑΙ

Σε κάποιες περιπτώσεις τα δόντια αρχίζουν ξαφνικά να συνωστίζονται. Παρ’ όλο που έχουν ενοχοποιηθεί οι φρονιμίτες για αυτό, η έρευνα στην ορθοδοντική δεν έχει καταλήξει ακόμη με βεβαιότητα τι το προκαλεί σε κάθε περίπτωση.

5. ΣΤΟΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Με την ηλικία, διάφορες ασθένειες μπορούν να προκαλέσουν αλλαγές στο βλενογόνο του στόματος και το σάλιο. Το σάλιο είναι προστατευτικό για το στόμα και οποιαδήποτε ελάττωσή του λόγω φαρμάκων ή ασθενειών μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Με την ηλικία μειώνεται και η ευαισθησία της όσφρησης αλλά και της γεύσης.

6. ΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗ ΒΛΑΒΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ

Τα δόντια είναι το μοναδικό όργανο στο σώμα μας που όταν υποστεί βλάβη δεν επουλώνεται. Οποιαδήποτε αποκατάσταση θα παραμείνει για όλη μας τη ζωή και κάθε αντικατάστασή της θα αφήνει ακόμη πιο αδύναμο το δόντι. Για αυτό η σύγχρονη οδοντιατρική προσανατολίζεται σε όσο το δυνατόν ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους και αποφεύγουμε αισθητικές θεραπείες που απαιτούν τροχισμό του σμάλτου.

Δόντια με συσσωρευμένες βλάβες και ορατές αποκαταστάσεις., χρειάζονται ακόμη μεγαλύτερη παρέμβαση. Η πρόληψη σώζει.
Δόντια με συσσωρευμένες βλάβες και ορατές αποκαταστάσεις., χρειάζονται ακόμη μεγαλύτερη παρέμβαση. Η πρόληψη σώζει.

Τα δόντια είναι σχεδιασμένα να διαρκούν για μια ζωή και ο μόνος ρόλος που παίζει η ηλικία είναι η συσσώρευση των βλαβών με το χρόνο. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο κάποια προβλήματα υγείας αποτελούν αντένδειξη για τη θεραπεία με εμφυτεύματα και όχι η ηλικία καθεαυτή.

Η έγκαιρη πρόληψη και θεραπεία, πριν το πρόβλημα επεκταθεί, επιμηκύνει τη ζωή των δοντιών, διατηρώντας την αισθητική τους και γλιτώνοντας από πολύπλοκες και σύνθετες θεραπείες. Απόδειξη είναι ότι στη Σουηδία, με αντίστοιχα προγράμματα και φιλοσοφία πρόληψης, έχουν σχεδόν μηδενίσει το ποσοστό των ηλικιωμένων με ολικές οδοντοστοιχίες, μιας και οι άνθρωποι διατηρούν τα δόντια τους!

Παπανικολάου Γεώργιος
Περιοδοντολόγος – Εμφυτευματολόγος
Ειδικευθείς Πανεπιστήμιο Gothenburg, Σουηδίας

Δείτε σχετικά άρθρα:

Share this post