perio for a better life
Picture of Γεώργιος Παπανικολάου

Γεώργιος Παπανικολάου

10 τρόποι για διάσωση των δοντιών και πρόληψη της περιοδοντίτιδας από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Περιοδοντολογίας

Η διάσωση των δοντιών ξεκινά από την αντιμετώπιση της αιμοορραγίας από τα ούλα. Τα ούλα που αιμοραγούν είναι ένδειξη χρόνιας φλεγμονής. Μπορεί να εμφανίζεται όταν βουρτσίζουμε τα δόντια ή και αυτόματα· και είναι σύμπτωμα ουλίτιδας ή περιοδοντίτιδας. Η ουλίτιδα είναι θεραπεύσιμη με την κατάλληλη θεραπεία και συντήρηση από τον ασθενή. Ωστόσο, μπορεί και να είναι ένδειξη περιοδοντίτιδας, μιας σοβαρότερης κατάστασης η οποία οδηγεί σε απώλεια των δοντιών και επηρεάζει την γενική υγεία και ποιότητα ζωής του ατόμου.

Ο οδοντίατρος μπορεί να κάνει εύκολα τη διάγνωση και να δώσει τις συμβουλές που χρειάζονται. Είναι στην επιλογή του κάθε ατόμου τι θα κάνει, γνωρίζοντας ότι η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα είναι θεραπεύσιμες. Έτσι εξασφαλίζει τη διάσωση των δοντιών, με παράπλευρα οφέλη την αυτοεκτίμηση, αυτοπεποίθηση και καλύτερη ποιότητα ζωής.

10 τρόποι για διάσωση των δοντιών από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Περιοδοντολογίας

  1. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη της ουλίτιδας και περιοδοντίτιδας είναι η αφαίρεση της μικροβιακής πλάκας με το βούρτσισμα. Ο οδοντίατρός σας θα σας δείξει αποτελεσματικούς τρόπους. Η επαγγελματική του καθοδήγηση είναι καθοριστική, το ‘βούρτσισμα απλώς’ δεν επαρκεί.
  2. Όσον αφορά τις κλασσικές και ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες είναι και οι δύο καλές. Κάποιες έρευνες δείχνουν τις επαναφορτιζόμενες ως λίγο καλύτερες, αλλά θυμηθείτε: Και οι δύο τύποι είναι αποτελεσματικοί!
  3. Γενικά συστήνεται μια μέτρια οδοντόβουρτσα με μικρή κεφαλή, ωστόσο δεν υπάρχει απόδειξη ότι μια οδοντόβουρτσα είναι σημαντικά καλύτερη από κάποιο άλλην.
  4. Βουτσίστε 2 φορές τη μέρα, ιδανικά μία το πρωί και μία το βράδυ, και περιμένετε 30 λεπτά πριν ξαναφάτε κάτι.
  5. Αν έχετε γενικά υγιή ούλα και θέλετε να τα διατηρήσετε, τότε 2 λεπτά βούρτσισμα είναι επαρκές. Ωστόσο αν έχετε ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα χρειάζεται περισσότερος χρόνος.
  6. Ο καθαρισμός ανάμεσα στα δόντια με μεσοδόντια βουρτσάκια είναι απαραίτητητος για πρόληψη επανεμφάνισης της ουλίτιδας και περιοδοντίτιδας. Το οδοντικό νήμα δεν είναι αποτελεσματικό, εκτός αν ο χώρος ανάμεσα στα δόντια είναι τόσο στενός που δεν χωράει μεσοδόντιο βουρτσάκι.
  7. Απαραίτητα ο οδοντίατρός σας θα σας δείξει τη σωστή χρήση των μεσοδοντίων για να τα χειρίζεστε εύκολα και να μην τραυματίζετε τα ούλα. Είναι σημαντικό να τα χρησιμοποιήσετε μαζί με τον οδοντίατρο στην αρχή για να σιγουρευτείτε ότι η τεχνική είναι η σωστή!
  8. Ο οδοντίατρός σας θα σας συστήσει και τα κατάλληλα μεγέθη. Πολύ πιθανά να χρειάζεστε περισσότερα από ένα μεγέθη για όλα τα δόντια σας!
  9. Τα στοματοδιαλύματα βοηθούν στην καταπολέμηση της ουλίτιδας, ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν το βούρτσισμα, ούτε τον χρόνο που απαιτείται για αυτό.
  10. Πολύ σημαντικό είναι ο οδοντίατρος να χρωματίζει την μικροβιακή πλάκα σε κάθε επίσκεψη για να βλέπετε τις περιοχές που ξεφεύγουν από το βούρτσισμα και να τις ‘στοχεύετε’ καλύτερα. Έχει αποδειχθεί ότι αυτή η πρακτική βοηθάει.

ΣΥΝΟΨΙΖΟΝΤΑΣ:

  1. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη της ουλίτιδας και περιοδοντίτιδας και τη διάσωση των δοντιών είναι η αφαίρεση της μικροβιακής πλάκας από τα δόντια με το βούρτσισμα.
  2. Δεν παίζει μεγάλο ρόλο ο τύπος της οδοντόβουρτσας, ο οδοντίατρος θα σας δείξει τη σωστή τεχνική και εσείς να βουρτσίζετε 2 φορές τη μέρα.
  3. Τα μεσοδόντια βουρτσάκια είναι πιο εύκολα και πιο αποτελεσματικά από το νήμα, όταν χρησιμοποιούνται χωρίς να τραυματίζουν. Ο οδοντίατρος θα σας δείξει τα μεγέθη και τον τρόπο που ταιριάζουν σε εσάς!
  4. Τα στοματοδιαλύματα μπορεί να βοηθούν αλλά δεν υποκαθιστούν τα προηγούμενα!
  5. Ο χρωματισμός της μικροβιακής πλάκας από τον οδοντίατρο είναι πολύτιμο βοήθημα για την βελτίωση της τεχνικής μας!

Παπανικολάου Γεώργιος
Περιοδοντολόγος – Εμφυτευματολόγος
Ειδικευθείς Πανεπιστήμιο Gothenburg, Σουηδίας

Δείτε σχετικά άρθρα:

Πηγή: Ευρωπαϊκή Ομοσποδία Περιοδοντολογίας http://prevention.efp.org/wp-content/uploads/2015/12/Prevention-of-periodontal-diseases-patient-public-guidance.pdf

Share this post