Picture of Γεώργιος Παπανικολάου

Γεώργιος Παπανικολάου

Χειρουργική θεραπεία περιοδοντίτιδας

Η χειρουργική περιοδοντική θεραπεία εφαρμόζεται για να εξαλείψει θυλάκους που επιμένουν μετά την συντηρητική θεραπεία

Η χειρουργική θεραπεία περιοδοντίτιδας εφαρμόζεται για να εξαλείψει τα περιοδοντολογικά προβλήματα που επιμένουν μετά την συντηρητική θεραπεία.

Τέτοια προβλήματα αποτελούν θύλακοι που παραμένουν βαθύτεροι των 5-6 χιλιοστών και συνιστούν περιοχές  δυσπρόσιτες, που ευνοούν την ανάπτυξη μικροβίων. Συνήθως οφείλονται στην ανώμαλη καταστροφή του υποκείμενου οστού λόγω της περιοδοντίτιδας.

Καταστροφή οστού λόγω περιοδοντίτιδας, αποκόληση ούλων και παραμονή φλεγμαίνοντα θυλάκου

Έχει αποδειχθεί ότι τέτοιοι βαθείς θύλακοι οδηγούν σε περαιτέρω εξέλιξη της περιοδοντικής νόσου και απώλεια στήριξης του δοντιού.   Πέρα από την απώλεια δοντιών, η ύπαρξη αθεράπευτης περιοδοντίτιδας και εστιών φλεγμονής στα ούλα σχετίζεται και με προβλήματα της γενικής υγείας.

Η χειρουργική θεραπεία στοχεύει στην διόρθωση αυτών των βλαβών που δεν αντιμετωπίζονται μόνο με συντηρητική (μη-χειρουργική) θεραπεία και οδηγεί στην οριστική εξάλειψη του θυλάκου.

Η διαδικασία είναι απλή και πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία, όπως με ένα σφράγισμα.

Με μια μικρή τομή στα ούλα επιτυγχάνεται άμεση πρόσβαση στη ρίζα του δοντιού για καλύτερη αφαίρεση των εναποθέσεων (ανοιχτή απόξεση) σε σχέση με την συντηρητική (κλειστή) ριζική απόξεση.  Ορισμένες φορές η τομή είναι τόσο μικρή που πραγματοποιείται μικροχειρουργικά με την χρήση οπτικής μεγέθυνσης και πολύ λεπτών ραμμάτων.

 Συνήθως γίνεται μικρή οστεοπλαστική για βελτίωση της μορφολογίας του οστού γύρω από το δόντι και οριστική εξάλειψη του θυλάκου με συρραφή των ούλων λίγο χαμηλότερα.

Μετά τη χειρουργική του περιοδοντίου, συνήθως δεν χορηγούνται αντιβιοτικά, παρά μόνο απλά παυσίπονα. Ανάλογα με τη φύση της δουλειάς, ο ασθενής μπορεί να συνεχίσει την εργασία του  ακόμη και την ίδια μέρα .

Μετά 10-14 μέρες πραγματοποιείται η αφαίρεση των λεπτών ραμμάτων και επανεξέταση της περιοχής μετά από 30 ημέρες και μετά από 3 μήνες.

Εκτός από την εξάλειψη θυλάκων, η χειρουργική περιοδοντίου μπορεί να επιτύχει, με τις κατάλληλες ενδείξεις, αναγέννηση των κατεστραμένων ιστών με χρήση Emdogain ή μοσχευμάτων.

Μακροχρόνιες μελέτες στη Σκανδιναβία και αλλού δείχνουν ότι η βιωσιμότητα δοντιών που παραμένουν υγιή, χωρίς θυλάκους  και με την κατάλληλη φροντίδα/συντήρηση φτάνει το 97-99% μετα απο 10 χρόνια και είναι ισάξια ή ξεπερνά την μακροχρόνια πρόγνωση των εμφυτευμάτων

Τα σχέδια είναι δημιουργία και ευγενική παραχώρηση της Yvonne Heijl. The above pictures are courtesy of  Yvonne Heijl, Specialist Clinic in Periodontology, Gothenburg, Sweden  

Παπανικολάου Γεώργιος
Περιοδοντολόγος – Εμφυτευματολόγος
Ειδικευθείς Πανεπιστήμιο Gothenburg, Σουηδία

Share this post