Picture of Γεώργιος Παπανικολάου

Γεώργιος Παπανικολάου

Συχνές ερωτήσεις για τα εμφυτεύματα

Συχνές ερωτήσεις για τα εμφυτεύματα

Προϋποθέσεις για την ασφαλή τοποθέτηση εμφυτευμάτων

  • Λήψη λεπτομερούς ιατρικού ιστορικού του ασθενούς
  • Υγιές οστό με επαρκές ύψος και πάχος οστού (ελέγχεται με αξονική τομογραφία)
  • Μη ύπαρξη ενεργής ουλίτιδας & περιοδοντίτιδας
    Η ενεργός φλεγμονή των ούλων αποτελεί δεξαμενή παθογόνων μικροβίων που μπορούν να μεταφερθούν στα εμφυτεύματα αυξάνοντας τη πιθανότητα περιεμφυτευματίτιδας στο μέλλον. Η θεραπεία των ούλων προηγείται της θεραπείας με εμφυτεύματα για ασφαλέστερο μακροχρόνιο αποτέλεσμα.
  • Εφαρμογή από τον ασθενή επαρκούς στοματικής υγιεινής.
    Η καθημερινή υγιεινή και καθαριότητα των εμφυτευμάτων με τον τρόπο που θα σας δείξει ο περιοδοντολόγος ή ο οδοντίατρος και η τακτική επίσκεψη για επαγγελματικό καθαρισμό και πρόληψη είναι απαραίτητη για τη διατήρηση των εμφυτευμάτων για πολλά χρόνια.  Η πρόληψη και πρόωρη διάγνωση είναι καθοριστικές για την μακροβιότητά τους.
  • Το βαρύ κάπνισμα επιβαρύνει την επιτυχία των εμφυτευμάτων και συστήνεται η ελλάτωσή του.
  • Να σημειωθεί πως η ηλικία δεν αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα.

Πόσο διαρκεί ένα εμφύτευμα;

Κλινικές μελέτες δείχνουν ποσοστά επιτυχίας πάνω από 95% μετά την πάροδο 15 ετών, εφ΄όσον έχει γίνει σωστός σχεδιασμός της θεραπείας, ορθή τοποθέτηση του εμφυτεύματος, σωστή καθημερινή υγιεινή και τακτικοί έλεγχοι από τον οδοντίατρό σας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το εμφύτευμα είναι ένα τεχνητό υποκατάστατο των δοντιών και δεν είναι κάτι για το οποίο ΄δεν χρειάζεται να ξαναανησυχήσουμε΄. Η συνέπεια στην υγιεινή των εμφυτευμάτων και οι τακτικές επισκέψεις για τη συντήρησή τους είναι απαραίτητες.

Ο οδοντίατρος θα αξιολογήσει πιθανούς παράγοντες που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την μακροζωία (όπως πχ. βαρύ κάπνισμα) των εμφυτευμάτων και θα σας ενημερώσει για την πιο ασφαλή και προβλέψιμη λύση για εσάς.

Μπορεί ένα εμφύτευμα να τοποθετηθεί αμέσως με την εξαγωγή του δοντιού;

Η άμεση εμφύτευση, δηλαδή τοποθέτηση του εμφυτεύματος αμέσως μετά την εξαγωγή του δοντιού, είναι εφικτή σε ορισμένες περιπτώσεις. Σε κάποιες περιπτώσεις είναι δυνατόν να τοποθετηθεί ακόμη και το δόντι εφόσον αυτό έχει προβλεφθεί. Αυτές οι επιλογές θα συζητηθούν μαζί με το γιατρό σας. Ο γενικός κανόνας είναι ότι όσο πιο πολλά στάδια γίνονται ταυτόχρονα, τόσο αυξάνει η πολυπλοκότητα της εργασίας με πιθανό αντίκτυπο σε ένα καλό και προβλέψιμο αποτέλεσμα. 

Τι πρέπει να σκεφτώ πριν κάνω θεραπεία με εμφυτεύματα;

Με τον γιατρό σας θα συζητήσετε τη δυνατότητα αποκατάστασης με εμφυτεύματα.

Σε περίπτωση που το δόντι-α υπάρχει ακόμη στο στόμα πιθανόν να συζητηθεί η δυνατότητα διάσωσής του.

Σε περίπτωση που το δόντι πρέπει να εξαχθεί, συχνά η εξαγωγή απαιτείται να γίνεται με ατραυματικό τρόπο, ή και με χρήση μοσχεύματος οστού για να αποφευχθεί απορρόφηση του οστού της γνάθου που θα δεχθεί το μελλοντικό εμφύτευμα.

Είναι επώδυνη η τοποθέτηση του εμφυτεύματος;

Η τοποθέτηση γίνεται με τοπική αναισθησία και όλη η διαδικασία είναι ανώδυνη. Συνήθως μετά την επέμβαση, και ανάλογα με την έκταση της περιοχής, αναμένεται μια ελαφριά ελαφριά και ένα ελαφρύ οίδημα, όπως μετά από κάθε χειρουργική επέμβαση. Ο περιοδοντολόγος σας θα σας δώσει σαφείς οδηγίες προκειμένου η αναμένουσα μετεγχειρητική ακολουθία να είναι όσο το δυνατόν πιο ομαλή.

Πόσο κοστίζει ένα εμφύτευμα;

Το κόστος της θεραπείας διαφέρει ανάλογα την περίπτωση και το είδος των βιοϋλικών που χρησιμοποιούνται.

Είναι σημαντικό να αξιολογήσει κανείς το μακροχρόνιο και όχι μόνο το άμεσο κόστος όταν αποφασίζει την αποκατάσταση ενός ελλείποντος δοντιού. Πχ. ο τροχισμός υγιών δοντιών για την τοποθέτηση γέφυρας μπορεί να δημιουργήσει επιπρόσθετες ανάγκες οδοντιατρικής θεραπείας στο μέλλον. Η θεραπεία με εμφυτεύματα μπορεί να απαιτεί μεγαλύτερη αρχική επένδυση, αλλά μακροχρόνια μπορεί να αποδειχθεί οικονομικότερη και καλύτερη λύση.

Δείτε εδώ περιστατικά του ιατρείου με εμφυτεύματα.

Παπανικολάου Γεώργιος
Περιοδοντολόγος – Εμφυτευματολόγος
Ειδικευθείς Πανεπιστήμιο Gothenburg, Σουηδία

Δείτε σχετικά άρθρα:

Share this post