Dentist-Featured-Image
Picture of Γεώργιος Παπανικολάου

Γεώργιος Παπανικολάου

Ατραυματική εξαγωγή και διατήρηση μετεξακτικού φατνίου

Με ατραυματική εξαγωγή και διατήρηση φατνίου οφελείται η αισθητική της περιοχής και η δυνατότητα τοποθέτησης εμφυτεύματος χωρίς ανάγκη ανάπλασης οστού με μόσχευμα

Το δόντι αποτελεί μέρος του συστήματος της γνάθου και η εξαγωγή του οδηγεί πάντα σε συρρίκνωση των ούλων λόγω της απώλειάς του.

Κλινικές μελέτες  έχουν δείξει ότι η συρρίκνωση αυτή μπορεί να είναι 2.5-4 φορές μικρότερη εάν η εξαγωγή γίνει με τον μικρότερο δυνατό τραυματισμό, και κάποιες φορές πλήρωση του κενού που αφήνει το δόντι με κατάλληλο οστικό μόσχευμα.

Η διαφορά με την εξαγωγή ρουτίνας είναι ότι γίνεται με λεπτά εργαλεία και ήπιες δυνάμεις, για όσο το δυνατόν μικρότερο τραυματισμό στο οστό γύρω από το δόντι.

Εξαγωγή δοντιού με ισχυρές δυνάμεις και αδρά εργαλεία προκαλεί κάκωση και μεγαλύτερη απορρόφηση του οστού και ούλων, επιβαρύνοντας την δυνατότητα μελλοντικής τοποθέτησης εμφυτεύματος.

Θυμηθείτε: Σε περίπτωση που έχει αποφασιστεί τοποθέτηση εμφυτεύματος σε θέση υπάρχοντος δοντιού, ο χρόνος και τρόπος εξαγωγής του δοντιού αποτελεί σημαντικό τμήμα της θεραπείας με εμφύτευμα

Παπανικολάου Γεώργιος
Περιοδοντολόγος – Εμφυτευματολόγος
Ειδικευθείς Πανεπιστήμιο Gothenburg, Σουηδία

Δείτε σχετικά άρθρα :

Share this post