Χειρουργική θεραπεία

Η χειρουργική θεραπεία περιοδοντίτιδας στοχεύει στην εξάλειψη των περιοδοντολογικών προβλημάτων που επιμένουν μετά την συντηρητική θεραπεία.

Τέτοια προβλήματα αποτελούν θύλακοι που παραμένουν βαθύτεροι των 5-6 χιλιοστών και συνιστούν περιοχές  δυσπρόσιτες, που ευνοούν την ανάπτυξη μικροβίων. Συνήθως οφείλονται στην ανώμαλη καταστροφή του υποκείμενου οστού που δημιουργεί τους λεγόμενους ενδοοστικούς θυλάκους.

 
Καταστροφή οστού λόγω περιοδοντίτιδας, αποκόληση ούλων και παραμονή φλεγμαίνοντα θυλάκου

Έχει αποδειχθεί ότι τέτοιοι βαθείς θύλακοι οδηγούν σε περαιτέρω εξέλιξη της περιοδοντικής νόσου.   Πέρα από την απώλεια δοντιών, η ύπαρξη αθεράπευτης περιοδοντίτιδας και εστιών φλεγμονής στα ούλα σχετίζεται και με προβλήματα της γενικής υγείας.

Η χειρουργική θεραπεία στοχεύει στην διόρθωση αυτών των βλαβών που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με συντηρητική θεραπεία και οδηγεί στην οριστική εξάλειψη του θυλάκου.

Η διαδικασία είναι απλή και πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία.

Με μια μικρή τομή στα ούλα επιτυγχάνεται άμεση πρόσβαση στη ρίζα του δοντιού για καλύτερη αφαίρεση των μικροβιακών εναποθέσεων (ανοιχτή απόξεση).  Ορισμένες φορές η τομή είναι πραγματοποιείται μικροχειρουργικά με την χρήση οπτικής μεγέθυνσης και πολύ λεπτών ραμμάτων.

Μετά τη χειρουργική θεραπεία περιοδοντίτιδας, συνήθως δεν χορηγούνται αντιβιοτικά, παρά μόνο απλά παυσίπονα. Ανάλογα με τη φύση της εργασίας του, ο ασθενής μπορεί να συνεχίσει τις υποχρεώσεις του  ακόμη και την ίδια μέρα.

Μετά 10-14 μέρες πραγματοποιείται η αφαίρεση των λεπτών ραμμάτων. Η επανεξέταση της περιοχής γίνεται μετά από 30 ημέρες και μετά από 3 μήνες.

Αναγέννηση περιοδοντικών οστών

Εκτός από την εξάλειψη θυλάκων, με τη χειρουργική θεραπεία περιοδοντίτιδας μπορεί να επιτευχθεί, με τις κατάλληλες ενδείξεις, αναγέννηση των κατεστραμένων ιστών με χρήση Emdogain ή μοσχευμάτων.

Μακροχρόνιες μελέτες στη Σκανδιναβία και αλλού δείχνουν ότι η βιωσιμότητα δοντιών που παραμένουν υγιή, χωρίς θυλάκους και με την κατάλληλη συντήρηση φτάνει το 97-99% μετα απο 10 χρόνια και είναι ισάξια ή ξεπερνά την μακροχρόνια πρόγνωση των εμφυτευμάτων.

Παπανικολάου Γεώργιος
Περιοδοντολόγος – Εμφυτευματολόγος

Οι εικόνες είναι δημιουργία και ευγενική παραχώρηση της Yvonne Heijl. The above pictures are courtesy of  Yvonne Heijl, Specialist Clinic in Periodontology, Gothenburg, Sweden