Μακροχρόνια συντήρηση και πρόληψη

Η διαφορά της περιοδοντικής θεραπείας σε σχέση με άλλες οδοντιατρικές θεραπείες (όπως εμφράξεις, ενδοδοντικές θεραπείες, γέφυρες κτλ.) είναι ότι η διατήρησή της και αποτροπή υποτροπής απαιτεί την φροντίδα του ασθενή και περιοδική συντήρηση από τον περιοδοντολόγο ή οδοντίατρο, ανάλογα με τις εξατομικευμένες ανάγκες του ασθενή. Είναι δηλαδή μια χρόνια ασθένεια που υπάρχει όπως και ο σακχαρώδης διαβήτης, ο οποίος δε θεραπεύεται εντελώς αλλά με μικρές καθημερινές συνήθειες τον διατηρούμε και μαζί.

Μικροβιακή πλάκα 2-3 ημερών, χρωματισμένη κόκκινη για να γίνει ορατή.

Μελέτες έχουν δείξει ότι, χωρίς στοματική υγιεινή, χρειάζονται 3-4 μέρες για να εμφανιστούν τα πρώτα σημάδια ουλίτιδας, ενώ σε περίπου 2 μήνες η μικροβιακή πλάκα έχει μεγαλώσει ξανά μέσα στον περιοδοντικό θύλακο σε βαθμό όμοιο με πριν την περιοδοντική θεραπεία!

Η διαδικασία αυτή διακόπτεται όταν ο ασθενής αφαιρεί καθημερινά τη μικροβιακή πλάκα με την καλή στοματική υγιεινή και επανέρχεται για επαγγελματική συντήρηση σε τακτικά διαστήματα (συνήθως 3-6 μήνες) που ορίζονται εξατομικευμένα ανάλογα με την περίπτωση.

Κλινικές μελέτες έχουν αποδείξει τη μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα της στρατηγικής αυτής για μακροχρόνια διατήρηση των δοντιών. Οι ασθενείς που δεν επανερχόταν στον οδοντίατρο για επαγγελματικό έλεγχο και συντήρηση έχασαν περισσότερα δόντια και κόκκαλο στήριξης σε σχέση με τους ασθενείς που τηρούσαν το εξατομικευμένο πρόγραμμα συντήρησης.

Ασθενής με αποτελεσματική στοματική υγιεινή. Μετά την εφαρμογή του κόκκινου χρώματος φαίνεται η απουσία μικροβιακής πλάκας.

Σε αυτό το ραντεβού, ο περιοδοντολόγος ή ο οδοντίατρος σας,

1. Ελέγχει την κατάσταση υγείας των ούλων, πιθανούς θυλάκους που παραμένουν και πιθανή εξέλιξη της νόσου.

2. Εφαρμόζει βαθύ καθαρισμό στα σημεία που παραμένουν θύλακοι, με σκοπό να απομακρύνει τη μικροβιακή πλάκα που έχει επανασχηματιστεί και να προλάβει την υποτροπή.

3. Αντιμετώπιση ευαίσθητων δοντιών και πρόληψη από τερηδόνα με φθορίωση.

4. Εξατομικεύει το πρόγραμμα στοματικής υγιεινής ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ασθενούς.

Η διαδικασία ολοκληρώνεται σε 1 ραντεβού και συνήθως δεν χρειάζεται αναισθησία. Με αυτόν τον τρόπο αναστέλεται έγκαιρα οποιαδήποτε επανέναρξη  φλεγμονής στα ούλα και ελαχιστοποιείται η πιθανότητα υποτροπής της περιοδοντίτιδας. Όσο η κατάσταση σταθεροποιείται (ανάλογα με την κλινική κατάσταση και το βαθμό συνεργασίας του ασθενή) η ανάγκη επαγγελματικής συντήρησης γίνεται λιγότερο συχνή (6-12 μήνες), αλλά εξακολουθεί να παραμένει αναγκαία για τη μακροχρόνια διατήρηση του αποτέλεσματος.

Η πιθανότητα υποτροπής και η συχνότητα συντήρησης εκτιμάται με βάση ορισμένους παράγοντες όπως:

– Βαρύτητα της περιοδοντικής νόσου σε σχέση με την ηλικία και κίνδυνος για τερηδόνα
– Κρισιμότητα της κατάστασης ανάλογα με την αναγκαιότητα διατήρησης συγκεκριμένων στρατηγικών δοντιών
– Βαθμός αποτελεσματικής στοματικής υγιεινής και συνεργασίας από τον ασθενή

Κάπνισμα

– Αριθμός θυλάκων που παραμένουν και βαθμός αιμοραγίας
– Γενικά νοσήματα, όπως σακχαρώδης διαβήτης, κληρονομικότητα κά.

Η εκτίμηση της πιθανότητας υποτροπής της περιοδοντικής νόσου είναι μέρος της περιοδοντικής θεραπείας και αντίστοιχα εξατομικεύεται το κατάλληλο πρόγραμμα επισκέψεων συντήρησης.