Πρόληψη τερηδόνας
Picture of Γεώργιος Παπανικολάου

Γεώργιος Παπανικολάου

Πρόληψη τερηδόνας

Στο σημερινό μας άρθρο θα εξηγήσουμε τι εννοούμε με τον όρο πρόληψη τερηδόνας.  Η τερηδόνα είναι μια ασθένεια με σύμπτωμα τη δημιουργία κοιλοτήτων στα δόντια. Το δόντι καταστρέφεται και είναι η κύρια αιτία απώλειας δοντιών και πόνου στα παιδιά και ενήλικες κάτω των 40 ετών.

Έχετε υψηλό κίνδυνο τερηδόνας αν:

  1. Καταναλώνεται συχνά σνακ ή ροφήματα (πχ. καφέ, χυμούς) με ζάχαρη πολλές ώρες μέσα στη μέρα.
  2. Έχετε ελαττωμένο σάλιο για οποιονδήποτε λόγο (πχ. λήψη φαρμάκων, ακτινοθεραπεία).
  3. Έχετε πολλές εμφράξεις ή γέφυρες που δυσκολεύουν τον καθαρισμό των δοντιών.
  4. Υπάρχουν σημεία που κατακρατούν τροφές και δυσκολεύεστε να αφαιρέσετε.
  5. Χρειαστήκατε 2 ή περισσότερα σφραγίσματα τα τελευταία 2 χρόνια.

Δυστυχώς η τερηδόνα δεν δίνει συμπτώματα σε αρχόμενα στάδια και, αν δεν διαγνωσθεί έγκαιρα, προχωρά και υπάρχει κίνδυνος να μολύνει τον πολφό (νεύρο) που βρίσκεται στο κέντρο του δοντιού. Σε αυτήν την περίπτωση το δόντι θα πονέσει και θα χρειαστεί ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση). Αν η τερηδόνα εξελιχθεί μπορεί ακόμη και να χαθεί το δόντι.

Μπορείτε να γλιτώσετε θεραπείες και απώλειες δοντιών με τα εξής:

  1. Τρώτε γλυκά έξυπνα: Μόνο 1 φορά τη μέρα, μετά το φαγητό. Το τρώμε γρήγορα και βουρτσίζουμε τα δόντια για να απενεργοποιηθούν γρήγορα τα οξέα που σχηματίζονται. ΠΟΤΈ δεν τρώμε ένα γλυκό ή σακχαρούχο ρόφημα σιγά-σιγά, επί πολλές ώρες. Σε αυτήν την περίπτωση τα ζάκχαρα μένουν επί μακρόν στο στόμα προκαλώντας καταστροφές.
  2. Βούρτσισμα με φθοριούχο οδοντόκρεμα 2 φορές τη μέρα: Το φθόριο ενισχύει το σμάλτο των δοντιών και το κάνει πιο ανθεκτικό. Τα φθοριούχα στοματοδιαλύματα αποδίδουν καλύτερα όταν χρησιμοπούνται μεμονωμένα και ανεξάρτητα από το βούρτσισμα των δοντιών.
  3. Καθημερινή καθαριότητα ανάμεσα στα δόντια με μεσοδόντια βουρτσάκια ή νήμα. Το 80% των νέων τερηδόνων εμφανίζεται ανάμεσα στα δόντια, εκεί όπου δεν φτάνει η οδοντόβουρτσα.
  4. Έλεγχος 1-2 φορές τον χρόνο στο ιατρείο για έγκαιρη διάγνωση αρχόμενων τερηδόνων.
Τα βακτήρια του στόματος με τα σάκχαρα της τροφής, σε συνδυασμό με τον χρόνο είναι οι κύριες αιτίες ανάπτυξης της τερηδόνας.

Ακολουθώντας αυτές τις μεθόδους για την πρόληψη τερηδόνας στη Σουηδία, έχουν επιτύχει δραματική μείωση στην ανάγκη θεραπειών σε όλες τις ηλικίες.

Παπανικολάου Γεώργιος
Περιοδοντολόγος – Εμφυτευματολόγος
Ειδικευθείς Πανεπιστήμιο Gothenburg, Σουηδίας

Δείτε σχετικά άρθρα :

Share this post