Brush-Teeth-Close
Picture of Γεώργιος Παπανικολάου

Γεώργιος Παπανικολάου

Μόνο το βούρτσισμα αρκεί;

Το βούρτσισμα των δοντιών, πέρα από τη δροσερή αναπνοή που προσφέρει, έχει διπλή λειτουργία:

  • Πρώτον, η επαφή της φθοριούχου οδοντόκρεμας με τα δόντια λειτουργεί ως μια ήπια φθορίωση, κάνοντας το σμάλτο ανθεκτικότερο στα βακτηρίδια που προκαλούν τερηδόνα. Γι’ αυτό το λόγο συνίσταται το βούρτσισμα 2 φορές την ημέρα για συχνότερη λήψη φθορίου
  • Δεύτερον, η οδοντόβουρτσα απομακρύνει μηχανικά τα μικρόβια της οδοντικής πλάκας που προσκολλώνται στα δόντια.

interdental cleaningΩστόσο, παρόλο που η οδοντόβουρτσα καθαρίζει αποτελεσματικά την έξω και μέσα επιφάνεια των δοντιών, αδυνατεί να καθαρίσει ανάμεσα στα δόντια. Εκεί ακριβώς είναι που εμφανίζεται το μεγαλύτερο ποσοστό τερηδόνας και περιοδοντίτιδας. Κατά συνέπεια το απλό βούρτσισμα δεν αρκεί, αλλά πρέπει να συμπληρώνεται από καθαρισμό ανάμεσα στα δόντια. Πώς γίνεται αυτό; Με τους εξής 2 τρόπους:

  1. Ο πρώτος είναι το γνωστό οδοντικό νήμα. Είναι πολύ αποτελεσματικό όταν χρησιμοποιείται, αλλά πολλοί δεν το χρησιμοποιούν λόγω της δυσκολίας στην τεχνική.
  2. Ο δεύτερος είναι το μεσοδόντιο βουρτσάκι. Χρησιμοποιείται σαν οδοντογλυφίδα και βγαίνει σε διάφορα μεγέθη για να ταιριάζει ακριβώς σε όλες τις οδοντοστοιχίες. Είναι πιο εύκολο και πιο αποτελεσματικό από το νήμα σε μεγαλύτερα κενά, ωστόσο στα πολύ στενά διαστήματα η χρήση του μπορεί να είναι δύσκολη. Το μεσοδόντιο βουρτσάκι φθείρεται αλλά δεν είναι μιας χρήσης! Προστατεύει από την εμφάνιση τερηδόνας και ουλίτιδας ανάμεσα στα δόντια. Είναι ένας από τους τρόπους που έχουν συμβάλλει στον περιορισμό της ουλίτιδας και της περιοδοντίτιδας στη Σουηδία και πλέον κάθε οδοντίατρος εκπαιδεύεται για να δείχνει στους ασθενείς του τη σωστή του χρήση.

Το μεσοδόντιο βουρτσάκι δεν είναι κάτι καινούριο, είναι όμως απλό και αποτελεσματικό στην πρόληψη χαλασμένων δοντιών και ούλων που ματώνουν. Η σωστή χρήση και το σωστό μέγεθος είναι σημαντικά για να έχουμε τα οφέλη του με εύκολο τρόπο και χωρίς βλάβη στα δόντια ή τα ούλα. Ο οδοντίατρος ή ο περιοδοντολόγος θα σας δείξει τον τρόπο και το σωστό μέγεθος για εσάς.

interdental brushes

Παπανικολάου Γεώργιος
Περιοδοντολόγος – Εμφυτευματολόγος
Ειδικευθείς Πανεπιστήμιο Gothenburg, Σουηδία

Δείτε σχετικά άρθρα:

Share this post