EuroPerio 9 - Gothenburg group, Papanikolaou, Παπανικολάου
Picture of Γεώργιος Παπανικολάου

Γεώργιος Παπανικολάου

Ευρωπαϊκό Συνέδριο Περιοδοντολογίας, EuroPerio 9

Παρακολουθήσαμε το EuroPerio 9, το Ευρωπαϊκό Συνέδριο Περιοδοντολογίας του 2018 στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας. Το συνέδριο είχε φέτος συμμετοχή μεγαλύτερη των 10.000 συνέδρων από όλον τον κόσμο. Δεδομένου των πιθανών επιπλοκών που μπορεί να εμφανίσουν τα εμφυτεύματα, φέτος δώθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην διάσωση των δοντιών με την παρουσίαση νεότερων ερευνητικών δεδομένων.

EuroPerio 9

Τι νεότερο είδαμε στο EuroPerio 9

Διάσωση δοντιού ή εμφύτευμα;

Στο ερώτημαΔιάσωση του δοντιού ή εμφύτευμα ο καθηγητής Περιοδοντολογίας Ν. Δόνος (Πανεπιστήμιο Λονδίνου) αναφέρθηκε σε έρευνες που δείχνουν ότι ασθενείς με περιοδοντίτιδα έχουν αυξημένες πιθανότητες να χάσουν και τα εμφυτεύματα στο μέλλον. Αναφέρθηκε στους παράγοντες κινδύνου που επηρεάζουν τα εμφυτεύματα και τις έρευνες που δείχνουν την αποτελεσματικότητα της περιοδοντικής θεραπείας. Κατέληξε ότι ένα δόντι πρέπει να καταδικάζεται μόνο μετά από ολοκληρωμένη περιοδοντική θεραπεία και προσπάθεια για διάσωση.

EuroPerio 9, Παπανικολάου

Σύνθετα ενδο-περιοδοντικά προβλήματα

Πολλές φορές η περιοδοντική νόσος περιπλέκεται όταν εμπλακεί το άκρο της ρίζας του δοντιού. Σε αυτές τις περιπτώσεις η κατάσταση είναι δυσοίωνη καθώς συνυπάρχουν ταυτόχρονα δύο σοβαρά προβλήματα: προχωρημένη περιοδοντίτιδα και (συνήθως) μια αποτυχημένη απονεύρωση. Τότε συχνά το δόντι καταδικάζεται. Οι εξελίξεις στην Περιοδοντολογία με τις τεχνικές ανάπλασης, και στην ενδοδοντία, όπως το μικροσκόπιο, μας δίνουν περισσότερες δυνατότητες από το παρελθόν. Ο καθηγητής H. Dommisch (Πανεπιστήμιο Βερολίνου) παρουσίασε τρόπους για την αντιμετώπιση τέτοιων ενδο-πέριο βλαβών (όπως ονομάζονται) με συνδυασμό ενδοδοντικής θεραπείας και περιοδοντικής χειρουργικής.

Ορθοδοντική και περιοδοντίτιδα

Κάποιες φορές, ασθενείς με περιοδοντίτδα μπορεί να χρειαστούν ορθοδοντική. Σε αυτές τις περιπτώσεις απαιτούνται ειδικές τεχνικές καθώς η ορθοδοντική σε αθεράπευτα δόντια μπορεί να επιβαρύνει την περιοδοντίτιδα. Η Ε. Czochrowska (Πανεπιστήμιο Βαρσοβίας) ανέλυσε τις ιδιαιτερότητες που απαιτεί η ορθοδοντική σε περιοδοντικούς ασθενείς και παρουσίασε τα αποτελέσματα από δικές της μελέτες.

EuroPerio 9

Αυτομεταμόσχευση (autotrasplantation) δοντιού

Η πιο ενδιαφέρουσα παρουσίαση ήταν του D. Barendregt (Rotterdam) που έδειξε την τεχνική της αυτομεταμόσχευσης (autotrasplantation) δοντιού. Η αυτομεταμόσχευση συνίσταται στη εξαγωγή ενός δοντιού που δεν χρειαζόμαστε (πχ. ενός φρονημίτη ή προγομφίου) και την μετ-εμφύτευσή του στη θέση ενός δοντιού που έχει χαθεί. Δηλαδή, αντί να αντικατασταθεί το δόντι που λείπει με ένα εμφύτευμα, αντικαθίσταται με ένα άλλο δικό μας δόντι. Η τεχνική αυτή εφαρμόζεται αρκετά χρόνια σε κάποια εξειδικευμένα κέντρα και πλέον τα αποτελέσματα που έχουμε είναι ενθαρυντικά. Χρειάζονται πιο πολλές έρευνες για να βρεθούν οι επιμέρους παράμετροι της τεχνικής αυτής, ωστόσο αποτελεί μια καινοτόμα εξέλιξη στην Οδοντιατρική και Περιοδοντολογία.

EuroPerio 9 - Autotransplantation

Παραλειπόμενα του EuroPerio 9

Στο EuroPerio9 βρεθήκαμε όχι μόνο σε ομιλίες, αλλά και με παλιούς φίλους και καθηγητές από όλο τον κόσμο. Η ανταλλαγή απόψεων σε ένα τέτοιο περιβάλλον δίνει εκτός από γνώση και έμπνευση.

EuroPerio 9 - Gothenburg group, Papanikolaou, Παπανικολάου

Την τελευταία μέρα του EuroPerio είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ την νέα Οδοντιατρική Σχολή του Άμστερνταμ, που μας δίνει μια εικόνα από το μέλλον. Εκτός από τις εγκαταστάσεις άψογης εργονομίας, τεχνολογίας και αισθητικής, η εισαγωγή του Virtual Reality (Simodont) στην εκπαίδευση των νέων οδοντιάτρων ήταν κάτι που μας εντυπωσίασε.

ACTA, EuroPerio 9, Papanikolaou Παπανικολάου
ACTA, Οδοντιατρική Σχολή Άμστερνταμ

Δείτε εδώ το Simodont: https://www.youtube.com/watch?v=9fVy8EPCYLE.

Παπανικολάου Γεώργιος
Περιοδοντολόγος – Εμφυτευματολόγος
Ειδικευθείς Πανεπιστήμιο Gothenburg, Σουηδίας

Share this post