χαλινος
Picture of Γεώργιος Παπανικολάου

Γεώργιος Παπανικολάου

Υποχώρηση ούλων (υφίζηση)

Γιατί υποχωρούν τα ούλα μου;

Δεν είναι απίθανο να παρατηρήσουμε υποχώρηση ούλων, είτε εντοπισμένα είτε γενικευμένα. Τα ούλα υποχωρούν για δύο λόγους: τραυματικούς και παθολογικούς.

Τραυματική υποχώρηση ούλων

Τα ούλα των δοντιών είναι ένας ιστός με πολύ μικρό πάχος (μικρότερος από 1mm). Όσο πιο λεπτά ούλα (λεπτός βιότυπος) έχει κάποιος, τόσο πιο επιρρεπή είναι στην τραυματική υποχώρηση.

Η κυριότερα αιτία τραυματικής υποχώρησης ούλων είναι το βούρτσισμα των δοντιών. Αν βουρτσίζουμε

  • με δύναμη,
  • με λάθος τρόπο ή
  • έχουμε σκληρή οδοντόβουρτσα,

τα ούλα μπορεί να υποχωρήσουν λόγω φθοράς. Γι’ αυτό συνήθως τέτοιο είδος υποχώρησης εμφανίζεται σε δόντια της κάτω γνάθου που έχουν πολύ λεπτά ούλα και στην άνω γνάθο που τα φτάνουμε πιο έντονα με την οδοντόβουρτσα (πχ κυνόδοντες).

Έντονη υφίζηση στην περιοχή του κάτω κυνόδοντα λόγω προπέτειας στην θέση του δοντιού. Αντιμετωπίστηκε με συνδυασμό μοσχεύματος ούλου και αναγεννητικής πρωτεϊνης Emdogain

Άλλος λόγος υποχώρησης ούλων είναι ο έντονος χαλινός του κάτω χείλους που προσφύεται πιο ψηλά από το συνηθισμένο. Συνήθως αυτό συμβαίνει στα κεντρικά δόντια της κάτω γνάθου.

Λεπτά ούλα σε συνδυασμό με υψηλή πρόσφυση του χαλινού προκάλεσαν έντονη υφίζηση στα κάτω πρόσθια δόντια. Αντιμετωπίστηκε μικροχειρουργικά με κάλυψη της ρίζας με μόσχευμα ούλου.

Δείτε περισσότερες περιπτώσεις αντιμετώπισης της υποχώρησης των ούλων στο ιατρείο μας εδώ.

Ορισμένες φορές, το έντονο βούρτσισμα μπορεί να προκαλέσει πολύ έντονη αποτριβή των δοντιών, με σημαντική απώλεια οδοντικής ουσίας.

υποχώρηση ούλων, αποτριβή δοντιών
Έντονες αποτριβές με υποχώρηση ούλων και σημαντική φθορά των δοντιών

Κάποιες μελέτες συνδέουν επίσης την υποχώρηση των ούλων με το έντονο σφίξιμο των δοντιών το βράδυ (βρουξισμός), την ορθοδοντική και το piercing.

Αν παρατηρήσετε ότι τα ούλα σας υποχωρούν, ρωτήστε τον οδοντίατρό σας έτσι ώστε να αποφύγετε περαιτέρω επιδείνωση. Η άρση οποιουδήποτε τραυματικού αιτίου είναι προϋπόθεση πριν προβούμε σε αντιμετώπιση της υποχώρησης.

Παθολογική υποχώρηση των ούλων

Άλλος κοινός λόγος υποχώρησης των ούλων είναι η περιοδοντίτιδα. Η περιοδοντίτιδα είναι μια ασθένεια που συνίσταται σε φλεγμονή των ούλων και υποχώρηση του οστού που στηρίζει τα δόντια. Κατά συνέπεια, καθώς υποχωρεί το οστό υποχωρούν και τα ούλα . Η υποχώρηση που οφείλεται σε περιοδοντίτιδα συχνά είναι ομοιόμορφη και περιλαμβάνει πολλά δόντια. Κύριο χαρακτηριστικό της είναι ότι χάνεται και το ούλο ανάμεσα στα δόντια, ανοίγοντας το κενό ανάμεσά τους.

υποχώρηση ούλων
Παθολογική υποχώρηση των ούλων που οφείλεται σε προχωρημένη περιοδοντίτιδα

Αν υπάρχει περιοδοντίτιδα, δεν μπορεί να σταματήσει χωρίς θεραπεία. Αν μέινει αθεράπευτη, τα ούλα θα συνεχίσουν να υποχωρούν έως να οδηγήσουν στην απώλεια των δοντιών.

Τέλος, τα ούλα μας μπορεί να υποχωρούν και επειδή… μεγαλώνουμε. Έρευνες έχουν μετρήσει ότι τα ούλα υποχωρούν κατά μέσο όρο 1mm κάθε 10 χρόνια. Για παράδειγμα αυτό γίνεται εμφανές όταν έχουμε γέφυρες στο στόμα μας για πολλά χρόνια). Παρατηρούμε συχνά τα ούλα να έχουν υποχωρήσει από το σημείο που ήταν όταν τοποθετήθηκε η γέφυρα και πλέον φαίνεται το όριο της γέφυρας.

υποχώρηση ούλων
Υποχώρηση ούλων λόγω ηλικίας και αποκάλυψη των ορίων της προσθετικής εργασίας

Σε αυτή την περίπτωση ο οδοντίατρός σας δεν θα βρει κάτι παθολογικό και θα σας δείξει τους τρόπους να διατηρήσετε υγιή τα ούλα και τα δόντια-στηρίγματα για να συνεχίσει να λειτουργεί η γέφυρα χωρίς κάποιο πρόβλημα. Αν όμως η υποχώρηση αυτή μετά από πολλά χρόνια δημιουργεί αισθητικό πρόβλημα, η μοναδική αποτελεσματική λύση περιλαμβάνει (δυστυχώς) αντικατάσταση της προσθετικής γέφυρας.

Είναι πολύ σημαντικό η υφίζηση των ούλων, είτε γενικευμένη είτε μεμονωμένη, να διαγνωσθεί έγκαιρα για να αποτραπεί περαιτέρω επιδείνωσή της. Αν χρειάζεται αντιμετώπιση, συνήθως απαιτεί μικροχειρουργική επέμβαση.

Αν υποψιάζεστε ότι πάσχετε από περιοδοντίτιδα, ρωτήστε τον οδοντίατρό σας. Αυτός μπορεί εύκολα να το διαγνώσει με τα εργαλεία σε λίγα μόνο λεπτά. Προσοχή! Η υφίζηση των ούλων δεν είναι απαραίτητο ούτε και το μοναδικό σύμπτωμα της περιοδοντίτιδας: Μπορεί να υπάρχει περιοδοντίτιδα χωρίς εμφανή υποχώρηση ούλων (ειδικά σε αρχόμενα στάδια). Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα συμπτώματα της περιοδοντίτιδας δείτε εδώ.

Παπανικολάου Γεώργιος
Περιοδοντολόγος – Εμφυτευματολόγος
Ειδικευθείς Πανεπιστήμιο Gothenburg, Σουηδίας

Δείτε σχετικά άρθρα:

Share this post