Περιοδοντίτιδα και γενική υγεία

Περιοδοντίτιδα και γενική υγεία

Η περιοδοντίτιδα και γενική υγεία συνδέονται στενά σύμφωνα με μελέτες της τελευταίας 20ετίας. Η περιοδοντίτιδα είναι φλεγμονή των ούλων η οποία προκαλείται από τα μικρόβια της οδοντικής πλάκας. Οι τοξίνες και τα βακτήρια που παράγονται στα ούλα, εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και μεταφέρονται στο υπόλοιπο σώμα επηρεάζοντας τη γενική υγεία.

Έρευνες έχουν δείξει ότι άτομα  με περιοδοντίτιδα έχουν αυξημένα επίπεδα  της ορμόνης CRP,  μιας ορμόνης που αυξάνεται όταν υπάρχει φλεγμονή στο σώμα και συνδέεται άμεσα με την καρδιαγγειακή νόσο, ενώ μπορεί να επηρεάσει αρνητικά όλα τα όργανα και ιστούς.

Έχει επίσης βρεθεί από μελέτες ότι η θεραπεία της περιοδοντίτιδας μειώνει τα επίπεδα   CRP και βελτιώνει τη ρύθμιση του διαβήτη.

Πέρα από την άμεση σχέση περιοδοντίτιδας – διαβήτη και καρδιαγγειακού, έχει βρεθεί σχέση των μικροβίων και φλεγμονής του στόματος με καταστάσεις όπως:

  • Επιπλοκές εγκυμοσύνης (πρόωρη γέννηση ή γέννηση ελλιποβαρών νεογνών)
  • Ρευματοειδής αρθρίτιδα
  • Μεταβολικό σύνδρομο
  • Νόσοι του αναπνευστικού (μέσω της εισπνοής βακτηρίων του στόματος)

Η περιοδοντίτιδα συνδέεται με ασθένειες της γενικής υγείας μέσω των κοινών μηχανισμών φλεγμονής στο αίμα.

Η εξάλειψη οποιασδήποτε φλεγμονής στο σώμα είναι ευεργετική για τη γενική υγεία.

Ας υποτεθεί ένας περιοδοντικός ασθενής με θυλάκους 5-6χιλ σε όλα τα δόντια. Γύρω από κάθε δόντι υπάρχει μια ‘ταινία’ φλεγμαίνοντα ούλου πλάτους 5-6χιλ. Αυτό συμβαίνει γύρω από κάθε ένα από τα 28 δόντια του ασθενή. Συνολικά δηλαδή, μέσα στο στόμα υπάρχει μια φλεγμαίνουσα επιφάνεια που μπορεί να φτάσει σε εμβαδόν όσο η παλάμη του χεριού μας.

Διαβάστε τα πρόσφατα συμπεράσματα της Ευρωπαϊκής και Αμερικανικής Ομοσπονδίας Περιοδοντολογίας για τη σχέση στοματικής και γενικής υγείας: Περιοδοντολογία και Γενική Υγεία.

Παπανικολάου Γεώργιος
Περιοδοντολόγος – Εμφυτευματολόγος

Δείτε σχετικά άρθρα :