Κάλυψη απογυμνωμένης ρίζας (Υφίζηση)

Κάλυψη απογυμνωμένης ρίζας (Υφίζηση)

Με την ουλική υφίζηση (gingival recession) το ούλο υποχωρεί και  απογυμνώνεται μέρος της ρίζας ενός ή περισσότερων δοντιών και το δόντι-α δείχνει μακρύτερο. Πέρα από πιθανό αισθητικό πρόβλημα, μπορεί ο ασθενής να έχει ενοχλήσεις στο κρύο ή στο βούρτσισμα. Επίσης, το δόντι μπορεί να γίνει πιο ευάλωτο στην τερηδόνα.

recession-s-for-web

Αντιμετώπιση της υφίζησης

Υπάρχουν πολλές αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν κάτι τέτοιο. Πιο συχνές είναι η περιοδοντική νόσος, το δυνατό βούρτσισμα, η σκληρή οδοντόβουρτσα ή η θέση του δοντιού. Τα λεπτά ούλα είναι πιο επιρρεπή σε εμφάνιση υφίζησης. Είναι πολύ σημαντικό να διαγνωσθεί τι προκάλεσε την υφίζηση πριν οποιαδήποτε επέμβαση και να δείχνεται στον ασθενή ο σωστός τρόπος βουρτσίσματος για να επιτύχουμε αποτέλεσμα που θα διαρκέσει.

Η κάλυψη ρίζας γίνεται μικροχειρουργικά, είτε με χρήση μοσχεύματος ούλων από τον ουρανίσκο (υπερώα), είτε χωρίς μόσχευμα για μικρότερες υφιζήσεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί τεχνητό μόσχευμα (για αποφυγή λήψης μοσχεύματος από την υπερώα) ή επιπλέον εφαρμογή ιστικής αναγέννησης για καλύτερο αποτέλεσμα.
Ανάλογα με τον βαθμό της υφίζησης, μπορεί να εκτιμηθεί από τον περιοδοντολόγο ο βαθμός του προσδοκώμενου  αποτελέσματος πριν από την μικροχειρουργική διόρθωση. Εκτός των άλλων, το κάπνισμα είναι ένας από τους παράγοντες που δρουν επιβαρυντικά στο αποτέλεσμα επέμβασης.

prin-meta-site

Τα λεπτά ράμματα αφαιρούνται συνήθως μετά από 2 εβδομάδες. Είναι σημαντικό να ακολουθούνται οι οδηγίες που θα σας δοθούν στο διάστημα αυτό για να προστατευτεί η περιοχή. Η επούλωση ολοκληρώνεται σε λίγες εβδομάδες και μερικές φορές  μπορεί να χρειαστεί επιφανειακή ουλοπλαστική με λέιζερ (χωρίς ράμματα) για να δείξει όσο πιο φυσικό γίνεται.

Παπανικολάου Γεώργιος
Περιοδοντολόγος – Εμφυτευματολόγος

Δείτε σχετικά άρθρα: