Ιστική Αναγέννηση

Καταστροφή οστού λόγω περιοδοντίτιδας, αποκόλληση ούλων και παραμονή φλεγμαίνοντα θυλάκου

Σε αντίθεση με την εξάλειψη των θυλάκων χειρουργικά, σκοπός της ιστικής αναγέννησης είναι η ανάπλαση του κατεστραμμένου οστού που έχει προκληθεί από την περιοδοντική νόσο.

Η αναγέννηση του οστού, εκτός από την αύξηση της στήριξης του δοντιού, αποτρέπει σε μέγιστο βαθμό και την υφίζηση των ούλων που συμβαίνει κατά την εξάλειψη των θυλάκων, επιτυγχάνοντας αισθητικότερα αποτελέσματα.

Για να το πετύχουμε αυτό χρησιμοποιούμε μια χειρουργική επέμβαση ελαχίστης παρέμβασης με χρήση βιοσυμβατών υλικών όπως την ειδική πρωτείνη αμελογενίνη (Emdogain ®) ή/και οστικά μοσχεύματα.

Στο ιατρείο μας χρησιμοποιούμε το υλικό Emdogain, το οποίο αναπτύχθηκε στη Σουηδία. Το Emdogain περιέχει την πρωτείνη αμελογενίνη η οποία ΄ξεγελάει΄ τον οργανισμό και τον φέρνει πίσω στην περίοδο που αναπτύσσονταν τα δόντια μας. Με τον τρόπο αυτό, ο ίδιος μας ο οργανισμός δίνει τις εντολές στα κύτταρά μας να επουλώσουν την περιοδοντική βλάβη και να αναγεννήσουν τους ιστούς που χάθηκαν.

Η ασφάλεια του Emdogain® έχει τεκμηριωθεί με τοξικολογικές, ανοσολογικές και κλινικές έρευνες. Την επίσημη λίστα όλων των ερευνών που έχουν γίνει παγκοσμίως με το Emdogain® μπορείτε να τη δείτε πατώντας εδώ.

 

Η ιστική αναγέννηση γίνεται μικροχειρουργικά. Μετά από απλή τοπική αναισθησία, όπως σε ένα σφράγισμα, γίνεται μια όσο το δυνατόν μικρότερη τομή για πρόσβαση στη ρίζα του προσβεβλημένου δοντιού για προσεκτικό καθαρισμό από πέτρα, φλεγμονώδη ιστό και άλλες εναποθέσεις.

Στη συνέχεια τοποθετείται το Emdogain®, με τη μορφή τζελ, στην περιοχή της βλάβης. Γίνεται προσεκτική συρραφή με πολύ λεπτά ράμματατα οποία αφαιρούνται μετά από 15 μέρες περίπου. 12 μήνες μετά τη θεραπεία ιστικής αναγέννησης λαμβάνεται ακτινογραφία για αξιολόγηση του αποτελέσματος. Η διαδικασία της αναγέννησης του οστού μπορεί να συνεχιστεί μέχρι και 3 χρόνια μετά την επέμβαση.

Μετά την επέμβαση ο ασθενής συνήθως αισθάνεται ελάχιστη ενόχληση και μπορεί να συνεχίσει τις περισσότερες από τις καθημερινές του ασχολίες. Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι με τη χρήση του Emdogain υπάρχει μικρότερος πόνος και λιγότερες επιπλοκές σε σχέση με τη χρήση οστικών μοσχευμάτων και μεμβρανών, μιας και το Emdogain προάγει την καλύτερη επούλωση του τραύματος γενικά μέσω της αναγέννησης των ιστών.

Για καλύτερα αποτελέσματα πρέπει η περιοχή για αναγέννηση να διατηρείται σταθερή και καθαρή, ειδικά τους πρώτους μήνες της επούλωσης. Για αυτό το λόγο ο ασθενής χρειάζεται να επανέρχεται συχνά στο ιατρείο το πρώτο δίμηνο μετά την επέμβαση για σύντομους ελέγχους και προσεκτικό καθαρισμό της περιοχής. Οι σύντομες αυτές επισκέψεις αποτελούν σημαντικό μέρος της θεραπείας και αποσκοπούν στη διασφάλιση καλύτερης πρόγνωσης της επέμβασης.

Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι η αποτελεσματικότητα μιας επέμβασης ιστικής αναγέννησης αυξάνεται σημαντικά όταν πραγματοποιείται μικροχειρουργικά με ειδικά εργαλεία, οπτική μεγέθυνση και πολύ λεπτά ράμματα. Η μικροχειρουργική προσέγγιση ΄ελαχίστης παρέμβασης΄ δημιουργεί μικρότερο και σταθερότερο τραύμα και μικρότερο πόνο για τον ασθενή, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να μπορεί να εκκινήσει τη διαδικασία αναγέννησης νωρίτερα και αποτελεσματικότερα.

Το ιατρείο μας είναι εξοπλισμένο με τον κατάλληλο οπτικό και μικροχειρουργικό εξοπλισμό για πραγματοποίηση επεμβάσεων μικρής έκτασης και χρήση λεπτών ραμμάτων που δύσκολα φαίνονται με γυμνό μάτι.

Περιστατικά ιστικής αναγέννησης περιοδοντίου με Emdogain.

(Οι παραπάνω εικόνες είναι δημιουργία και ιδιοκτησία της Yvonne Heijl. All the above pictures are creations and courtesy of Yvonne Heijl, Specialist Clinic in Periodontology, Gothenburg, Sweden).