Συχνές ερωτήσεις για την περιοδοντίτιδα

Μπορεί να γίνει η θεραπεία της περιοδοντίτιδας σε μία μόνο επίσκεψη;

Η ανάγκη επισκέψεων καθορίζεται ανάλογα με την βαρύτητα της νόσου και τον αριθμό των δοντιών.

Οι περισσότερες επισκέψεις προσφέρουν το πλεονέκτημα της άνεσης του ασθενή και ταυτόχρονα γίνεται έλεγχος της στοματικής υγιεινής σε κάθε επίσκεψη. Σε κάθε επίσκεψη γίνεται έλεγχος με χρωματισμό της πλάκας κι έτσι ο ασθενής μπορεί να δει μόνος του τις περιοχές που δυσκολεύεται να καθαρίσει και να τις καταφέρει την επόμενη φορά.

Όσον αφορά το άμεσο αποτέλεσμα της θεραπείας περιοδοντίτιδας, μελέτες του πανεπιστημίου του Gothenburg, Σουηδίας έδειξαν ότι είναι δυνατό να γίνει η συντηρητική θεραπεία σε μία μόνο επίσκεψη διάρκειας περίπου 1-2 ωρών. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνονται παρεμφερή αποτελέσματα με τη συμβατική θεραπεία περιοδοντίτιδας των 4-6 συνεδριών. Συνεπώς, και η εναλλακτική αυτή θεωρείται αποδεκτή για τη συντηρητική αντιμετώπιση της περιοδοντίτιδας.

Πώς καταλαβαίνω ότι έχω ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα;

Δυστυχώς δεν το καταλαβαίνουμε πάντα. Στην περιοδοντίτιδα τα ούλα μπορεί να είναι κόκκινα, πρησμένα ή να αιμοραγούν εύκολα, κατά το βούρτσισμα ή μόνα τους.
Σε προχωρημένη περιοδοντίτιδα μπορεί τα ούλα να αρχίσουν να υποχωρούν και δόντια να κουνιούνται.  Είναι χαρακτηριστικό ότι οι καταστάσεις αυτές δεν προκαλούν πόνο!
Η δυσάρεστη αναπνοή είναι επίσης σύμπτωμα. Ο οδοντίατρός σας μπορεί εύκολα να διαγνώσει αν υπάρχει περιοδοντίτιδα κατά την εξέταση.

Η ουλίτιδα εξελίσεται πάντα σε περιοδοντίτιδα;

Σύμφωνα με τις μελέτες η ουλίτιδα δεν εξελίσσεται πάντα σε περιοδοντίτιδα. Πρέπει να συνυπάρχουν και άλλοι παράγοντες κινδύνου για συμβεί αυτό (πχ. κάπνισμα, σακχαρώδης διαβήτης, κληρονομικότητα κτλ). Ωστόσο η ύπαρξη ουλίτιδας είναι προϋπόθεση για την εξέλιξη σε περιοδοντίτιδα.

Πόσο συχνή είναι η περιοδοντίτιδα;

Η περιοδοντίτιδα είναι πολύ συχνή. Στον δυτικό κόσμο προσβάλει το 30-50% του πληθυσμού ενώ το 10-15% πάσχει από προχωρημένη μορφή. Αποτελεί την κύρια αιτία απώλειας δοντιών μετά την ηλικία των 40 ετών.

Ποιο το όφελος της περιοδοντικής θεραπείας;

Σκοπός της θεραπείας περιοδοντίτιδας είναι η διατήρηση των δοντιών, της υγείας του στόματος και κατ’επέκτασιν της γενικής υγείας. Η διατήρηση των φυσικών δοντιών έχει μεγάλη βιολογική και ψυχολογική σημασία.
Επιπλέον, εξαλείφεται μια εστία φλεγμονής στο σώμα μας. Μελέτες δείχνουν ότι η φλεγμονή από τα μικρόβια και τις τοξίνες στα ούλα διαχέεται στο σώμα και σχετίζεται με παθήσεις όπως καρδιαγγειακή νόσο, σακχαρώδη διαβήτη, επιπλοκές εγκυμοσύνης, οστεοπόρωση, το αναπνευστικό σύτημα κά. Η εξάλειψη οποιασδήποτε φλεγμονής στο σώμα είναι ευεργετική για τη γενική υγεία.

Τι διαφέρει ο ΄καθαρισμός΄ από την θεραπεία ουλίτιδας / περιοδοντίτιδας;

Ο καθαρισμός είναι μια προληπτική και πιο κοσμητική διαδικασία, γίνεται σε 1 ραντεβού και αποσκοπεί στην αφαίρεση της πέτρας, πλάκας και των χρωστικών από τα δόντια. Ταυτόχρονα γίνεται εξονυχιστικός έλεγχος και συχνά αποκαλύπτονται προβλήματα (πχ τερηδόνα) που δεν είναι πάντα ορατά, προλαμβάνοντας έτσι μεγαλύτερα προβλήματα στο μέλλον. Είναι χρήσιμος σε άτομα με ήπια ουλίτιδα.

Η θεραπεία ουλίτιδας / περιοδοντίτιδας συνιστά ολοκληρωμένη και στοχευμένη θεραπεία της φλεγμονής των ούλων (κόκκινα και διογκωμένα ούλα, αιμοραγία, κακοσμία κτλ).

Είναι επώδυνη η θεραπεία περιοδοντίτιδας;

Η θεραπεία περιοδοντίτιδας γίνεται ανώδυνα με τοπική αναισθησία. Μετά τη ριζική απόξεση μπορεί να νιώθετε ερεθισμένα τα ούλα στην περιοχή. Διαρκεί 1-2 μέρες και αντιμετωπίζεται με ήπιο παυσίπονο ή, συνηθέστερα, τίποτα. Μαζί υποχωρεί και η φλεγμονή των ούλων, τα οποία σταματούν να ματώνουν όπως πριν.

Είναι πιθανό μετά τη συντηρητική ή χειρουργική θεραπεία περιοδοντίτιδας κάποια δόντια να γίνουν ευαίσθητα στο κρύο ή και το ζεστό. Το φαινόμενο αυτό είναι προσωρινό και αντιμετωπίζεται με τη χρήση οδοντόκρεμας για ευαίσθητα δόντια. Ενημερώστε τον οδοντίατρό σας σε αυτήν την περίπτωση για πιο γρήγορη ανακούφιση.

Η περιοδοντική θεραπεία έχει σίγουρη επιτυχία;

Μετά την πλήρη αρχική εξέταση, ο περιοδοντολόγος θα σας ενημερώσει για την πρόγνωση (πιθανότητες επιτυχίας) της θεραπείας περιοδοντίτιδας συνολικά αλλά και κάθε δοντιού χωριστά.

Η ιδιαιτερότητα της περιοδοντίτιδας σε σχέση με άλλες οδοντιατρικές παθήσεις είναι ότι η επιτυχία απαιτεί τη συνεργασία του ασθενή για την αποφυγή υποτροπής. Ακριβώς όπως και η περίπτωση του σακχαρώδη διαβήτη, ο οποίος δεν θεραπεύεται με λίγες μέρες θεραπείας αλλά, απαιτεί την επισύναψη κάποιων συνηθειών στην καθημερινότητα του ασθενή.

Η μακροπρόθεσμη επιτυχία της θεραπείας περιοδοντίτιδας βασίζεται στη συνεργασία του ασθενή στην καθημερινή αφαίρεση των μικροβίων της οδοντικής πλάκας και τη συνέπειά του στο υποστηρικτικό πρόγραμμα συντήρησης. Ο περιοδοντολόγος θα σας συστήσει εξατομικευμένα, ανάλογα με την πιθανότητα υποτροπής, κάθε πότε να έρχεστε για επαγγελματικό έλεγχο και συντήρηση, συνήθως κάθε 3-6 μήνες.

Μακροχρόνιες κλινικές μελέτες έχουν αποδείξει τη αποτελεσματικότητα της στρατηγικής αυτής για διατήρηση των δοντιών. Οι ασθενείς που δεν επανερχόταν στον οδοντίατρο ή τον περιοδοντολόγο για επαγγελματικό έλεγχο και συντήρηση έχασαν περισσότερα δόντια και οστό στήριξης σε σχέση με τους ασθενείς που ήταν συνεπείς στο εξατομικευμένο πρόγραμμα συντήρησης.

Μπορούν όλα τα δόντια να θεραπευτούν από περιοδοντίτιδα;

Πολλοί παράγοντες που αφορούν το δόντι και τον ίδιο τον ασθενή καθορίζουν τις δυνατότητες θεραπείας κάθε δοντιού. Πλέον η περιοδοντολογία προσφέρει πολλές δυνατότητες για διάσωση των δοντιών με σύγχρονες τεχνικές, όπως πχ. ανάπλαση ιστών με χρήση Emdogain ή μοσχευμάτων μικροχειρουργικά. Με τον  περιοδοντολόγο θα συζητήσετε αναλυτικά για τις δυνατότητες θεραπείας και τις πιθανότητες επιτυχίας συνολικά αλλά και κάθε δοντιού χωριστά.

Ωφέλη της θεραπείας περιοδοντίτιδας

• Η διατήρηση και ύπαρξη του φυσικού δοντιού είναι βιολογικά και ψυχολογικά κάτι πολύ σημαντικό.

• Τα θεραπευμένα δόντια και τα εμφυτεύματα έχουν ίδια ποσοστά επιτυχίας. Τα δόντια όμως ανταποκρίνονται πολύ καλύτερα στην αντιμετώπιση επιπλοκών σε σχέση με τα εμφυτεύματα.

• Τα περιοδοντικά θεραπευμένα δόντια μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην στήριξη γέφυρας με την κατάλληλη συντήρηση. Είναι αυτονόητο ότι και τα οδοντικά εμφυτεύματα, ως εναλλακτική, απαιτούν επίσης συντήρηση.

• Η θεραπεία περιοδοντίτιδας έχει συνήθως ελάχιστες επιπλοκές και λιγότερο πόνο σε σύγκριση τα εμφυτεύματα.

• Η θεραπεία περιοδοντίτιδας είναι συνήθως λιγότερο δαπανηρή διαδικασία απ’ ότι η λύση της εξαγωγής σε συνδυασμό με την κατασκευή γέφυρας ή τη λύση των εμφυτευμάτων.

Μπορεί ο κάθε οδοντίατρος να κάνει τη θεραπεία περιοδοντίτιδας;

Όλοι οι οδοντίατροι έχουν λάβει κάποια εκπαίδευση στις περιοδοντικές νόσους και θεραπειών τους. Οι περιοδοντολόγοι είναι οδοντίατροι με 3 επιπλέον έτη εξειδικευμένης εκπαίδευσης στην διάγνωση και θεραπεία προβλημάτων των ούλων και στη χρήση των οδοντικών εμφυτευμάτων.

Επειδή επικεντρώνουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα σε αυτούς τους τομείς, αντιμετωπίζουν τέτοια περιστατικά κάθε μέρα. Χρησιμοποιούν την εξειδίκευσή τους και την εμπειρία τους σε δύσκολα περιστατικά, όπως δόντια με κινητικότητα, μεγάλες βλάβες και βαθείς θυλάκους, τα οποία συχνά είναι στρατηγικά (πχ στηρίγματα υπαρχόντων γεφυρών ή μπροστινά δόντια) και η διατήρηση τους σημαντική για τον ασθενή. Ανάλογα την περίπτωση, λαμβάνονται υπόψη το επίπεδο γνώσης, βαθμός εξειδίκευσης, διαθέσιμη τεχνολογία για την εκτίμηση της επιτυχίας.

Μπορεί η περιοδοντίτιδα να θεραπευτεί από το σπίτι με βότανα, στοματοδιαλύματα, καλή υγιεινή κτλ. χωρίς ιατρική φροντίδα;

Δυστυχώς όχι. Η περιοδοντίτιδα οφείλεται στην εγκατάσταση των μικροβίων μέσα στους θυλάκους των ούλων. Σε αυτά τα σημεία είναι αδύνατον να επιδράσει πάνω τους οποιαδήποτε ουσία ή αντιβιοτικό χωρίς την μηχανική αφαίρεσή τους. Κάθε σκεύασμα που προορίζεται για χρήση στην περιοδοντίτιδα δρα υποστηρικτικά της θεραπείας. Είτε δρα ως επιφανειακό αντισηπτικό, είτε ως αντιφλεγμονώδες, είτε ενισχύει την άμυνα του οργανισμού (πχ. βιταμίνη C)

Ποιο είναι το κόστος της θεραπείας περιοδοντίτιδας;

Το κόστος της θεραπείας περιοδοντίτιδας ποικίλει και εξαρτάται από το πόσο σύνθετο είναι το περιστατικό και τον αριθμό των δοντιών.

Γενικά, η διατήρηση ενός φυσικού δοντιού είναι η πιο βιολογική και λιγότερο δαπανηρή λύση από την εναλλακτική της εξαγωγής. Ένα εξαγμένο δόντι πρέπει να αντικατασταθεί με γέφυρα ή εμφύτευμα έτσι ώστε να αποκατασταθεί ή μασητική λειτουργία και να προληφθεί η μετατόπιση παρακειμένων δοντιών. Αυτές οι διαδικασίες συνήθως κοστίζουν περισσότερο απ’ ότι η διατήρηση των δοντιών, η οποία είναι και το καλύτερο που μπορεί να γίνει για τον ασθενή.