Τι είναι τα εμφυτεύματα;

Τι είναι τα εμφυτεύματα;

Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι σαν τεχνητές ρίζες δοντιών που τοποθετούνται στο οστό της γνάθου και παρέχουν υποστήριξη σε στεφάνες, γέφυρες και οδοντοστοιχίες. Με τοποθέτηση ενός εμφυτεύματος στη θέση ενός χαμένου δοντιού μπορούμε να αποκαταστήσουμε τη λειτουργία του δοντιού.

Το πρώτο οδοντικό εμφύτευμα τοποθετήθηκε το 1965 στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας από τον καθηγητή Βrånemark. Σήμερα έχουν πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας και επιστημονική τεκμηρίωση πλέον των 3 δεκαετιών, όταν τοποθετούνται σωστά και με τις σωστές ενδείξεις.

Συνήθως δεν είναι εύκολα διακριτή η διαφορά στην εμφάνιση ενός εμφυτεύματος και ενός φυσικού δοντιού.

Η αποκατάσταση των χαμένων δοντιών (και ακόμη περισσότερο η διατήρησή τους) εξασφαλίζει καλύτερη λειτουργία και αισθητική του προσώπου.

 Πλεονεκτήματα των εμφυτευμάτων

 •  Αντικατάσταση ενός δοντιού: Δε χρειάζεται να τροχιστούν τα γειτονικά δόντια για να δεχτούν γέφυρα.

•  Τα ποσοστά επιτυχίας, με βάση επιστημονικές μελέτες, φτάνουν το 95% στα 15 χρόνια με την κατάλληλη συντήρηση.

•  Όταν έχουν χαθεί τα πίσω δόντια είναι αδύνατον να γίνει ακίνητη γέφυρα και η μόνη λύση είναι η κινητή οδοντοστοιχία. Με τη χρήση εμφυτευμάτων, τις περισσότερες φορές, είναι δυνατόν να τοποθετηθεί ακίνητη γέφυρα και να αποφύγουμε την οδοντοστοιχία.

•  Όταν υπάρχει ολική οδοντοστοιχία, με το πέρασμα των χρόνων, χαλαρώνει, ειδικά στην κάτω γνάθο, με αποτέλεσμα να μην είναι σταθερή και να δημιουργεί δυσκολίες στη μάσηση και ομιλία. Με τη χρήση μόνο 2-4 εμφυτευμάτων η οδοντοστοιχία μπορεί να σταθεροποιηθεί πλήρως.

• Πολλές φορές, τα εμφυτεύματα εμποδίζουν ή καθυστερούν την απορόφηση του οστού που συμβαίνει όταν χάνονται τα δόντια.

Υλικά των εμφυτερυμάτων

Τα εμφυτεύματα είναι κατασκευασμένα από τιτάνιο υψηλής ποιότητας και καθαρότητας. Το τιτάνιο είναι μέταλλο βιοσυμβατό και είναι εύκολα αποδεκτό από τον οργανισμό.

Ποιός μπορεί να κάνει εμφυτεύματα;

Η κύρια ένδειξη για εμφύτευμα είναι η απώλεια δοντιού.

Υπάρχουν μερικές σχετικές αντενδείξεις που κάθε φορά αξιολογούνται ατομικά.

• Αρύθμιστος διαβήτης
• Προηγούμενη θεραπεία με διφωσφονικά για την οστεοπόρωση
• Προηγούμενη ακτινοθεραπεία στη γνάθο ή γειτονικές περιοχές
• Βαρύς καπνιστής

Φυσικά, αποφεύγουμε τα εμφυτεύματα όταν υπάρχει αθεράπευτη ενεργή περιοδοντίτιδα, κακή στοματική υγιεινή κτλ. Αυτές οι καταστάσεις αντιμετωπίζονται πριν την τοποθέτηση εμφυτευμάτων. Η ηλικία δεν αποτελεί αντένδειξη.

Σε κάθε περίπτωση γίνεται κλινικός και ακτινογραφικός έλεγχος για τον καλύτερο και ασφαλή σχεδιασμό της θεραπείας.

Η διαδικασία της τοποθέτησης

Με τοπική αναισθησία, σηκώνουμε τα ούλα που καλύπτουν το οστό της περιοχής και με τα αντίστοιχα τρύπανα δημιουργούμε το φρεάτιο με το κατάλληλο βάθος και πλάτος που θα δεχθεί το εμφύτευμα. Στη συνέχεια τοποθετούμε μερικά ράμματα και αφήνουμε το εμφύτευμα να ενσωματωθεί με το οστό (περίπου 2-3 μήνες).

Υπάρχουν κίνδυνοι κατά τη χειρουργική τοποθέτηση;

Τα εμφυτεύματα τοποθετούνται με τοπική αναισθησία, όπως σε ένα σφράγισμα. Η τοποθέτηση ενός εμφυτεύματος μπορεί θεωρητικά να τραυματίσει γειτονικές δομές, όπως το κάτω φατνιακό νεύρο, το ιγμόρειο ή γειτονικές ρίζες δοντιών. Με τη σωστή μελέτη και τεχνική αυτοί οι κίνδυνοι είναι εξαιρετικά σπάνιοι.
Η μη αποδοχή του εμφυτεύματος από τον οργανισμό είναι σχετικά χαμηλή και κυμαίνεται στο 2-3% των περιπτώσεων.

Η βάση της μακροχρόνιας επιτυχίας των εμφυτευμάτων βρίσκεται στο σωστό σχεδιασμό, τακτικούς ελέγχους από τον οδοντίατρο ή περιοδοντολόγο και καλή στοματική υγιεινή.

 

Τι πρέπει να ξέρετε για τις γέφυρες και τις στεφάνες σε εμφυτεύματα

Το πιο σημαντικό είναι η στοματική υγιεινή. Πρέπει να προσέχετε την υγιεινή των εμφυτευμάτων σας ακόμη περισσότερο από τη στιγμή που τοποθετήθηκε η γέφυρα ή η στεφάνη.

Τη μέρα της παράδοσης της γέφυρας, ο περιοδοντολόγος θα σας δείξει πώς να καθαρίζετε να νέα σας εμφυτεύματα (νήμα, μεσοδόντιο βουρτσάκι, ειδική οδοντόβουρτσα εμφυτευμάτων) ανάλογα την περίπτωσή σας.

Για καλή μακροχρόνια λειτουργία και πρόγνωση συστήνεται έντονα να κάνετε έναν έλεγχο στον γιατρό σας κάθε 6-12 μήνες.

Η μακροχρόνια επιτυχία των εμφυτευμάτων εξαρτάται με πολύ μεγάλο βαθμό από εσάς και την υγιεινή τους. Για να αποφύγεται φλεγμονή των ούλων γύρω από τα εμφυτεύματα απαιτείται καλή υγιεινή.

Η έλλειψη υγιεινής και το βαρύ κάπνισμα είναι οι κύριες αιτίες αποτυχίας των εμφυτευμάτων σε βάθος χρόνου, κάτι που ξεφεύγει από τα όρια ελέγχου του θεράποντα γιατρού.

 
Σχετικά άρθρα: