Συχνές Ερωτήσεις

Προϋποθέσεις για την ασφαλή τοποθέτηση εμφυτευμάτων

  • Λήψη λεπτομερούς ιατρικού ιστορικού του ασθενούς
  • Υγιές οστό με επαρκές ύψος και πάχος οστού (ελέγχεται με αξονική τομογραφία)
  • Μη ύπαρξη ενεργής ουλίτιδας & περιοδοντίτιδας
    Η ενεργός φλεγμονή των ούλων αποτελεί δεξαμενή παθογόνων μικροβίων που μπορούν να μετα-αποικήσουν στα εμφυτεύματα αυξάνοντας τη πιθανότητα περιεμφυτευματίτιδας στο μέλλον. Η θεραπεία των ούλων προηγείται της θεραπείας με εμφυτεύματα για καλύτερο μαροχρόνιο αποτέλεσμα.
  • Εφαρμογή από τον ασθενή επαρκούς στοματικής υγιεινής.
    Η καθημερινή υγιεινή και καθαριότητα των εμφυτευμάτων με τον τρόπο που θα σας δείξει ο περιοδοντολόγος ή ο οδοντίατρος και η τακτική επίσκεψη για επαγγελματικό καθαρισμό και πρόληψη είναι απαραίτητη για μακροχρόνια διατήρηση των εμφυτευμάτων χωρίς προβλήματα.  Η πρόληψη και πρόωρη διάγνωση είναι καθοριστικές για την μακροβιότητα των εμφυτευμάτων.
  • Το βαρύ κάπνισμα επιβαρύνει τη μακροχρόνια επιτυχία των εμφυτευμάτων και συστήνεται η ελλάτωσή του.
  • Να σημειωθεί πως η ηλικία δεν αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα.

Πόσο διαρκεί ένα εμφύτευμα;

Κλινικές μελέτες δείχνουν ποσοστά επιτυχίας πάνω από 95% μετά την πάροδο 15 ετών, εφ΄όσον έχει γίνει σωστός σχεδιασμός της θεραπείας, ορθή τοποθέτηση του εμφυτεύματος, σωστή καθημερινή υγιεινή και τακτικοί έλεγχοι από τον περιοδοντολόγο.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το εμφύτευμα είναι ένα τεχνητό υποκατάστατο των δοντιών και δεν είναι κάτι για το οποίο ΄δεν χρειάζεται να ξαναανησυχήσουμε΄. Ο κάθε ασθενής είναι αυτός που έχει τη ευθύνη για τη διατήρηση και μακροζωία των εμφυτευμάτων. Η συμμόρφωση στους τρόπους στοματικής υγιεινής που θα σας διδάξουμε και οι τακτικές επισκέψεις για τη θεραπεία συντήρησης είναι απαραίτητες για την μακροβιότητα των εμφυτευμάτων.

Ο γιατρός σας θα αξιολογήσει πιθανούς παράγοντες που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την καλή μακροβιότητα (όπως πχ. βαρύ κάπνισμα) των εμφυτευμάτων και θα σας ενημερώσει για την πιο ασφαλή και προβλέψιμη λύση για εσάς.

Μπορεί ένα εμφύτευμα να τοποθετηθεί αμέσως με την εξαγωγή του δοντιού;

Η άμεση εμφύτευση, δηλαδή τοποθέτηση του εμφυτεύματος αμέσως μετά την εξαγωγή του δοντιού, είναι εφικτή σε ορισμένες περιπτώσεις. Σε κάποιες περιπτώσεις είναι δυνατόν να τοποθετηθεί ακόμη και το δόντι εφόσον αυτό έχει προβλεφθεί. Αυτές οι επιλογές θα συζητηθούν μαζί με το γιατρό σας. Ο γενικός κανόνας είναι ότι όσο πιο πολλά στάδια γίνονται ταυτόχρονα, τόσο αυξάνει η πολυπλοκότητα της εργασίας με πιθανό αντίκτυπο σε ένα καλό και προβλέψιμο αποτέλεσμα. 

Τι πρέπει να σκεφτώ πριν κάνω θεραπεία με εμφυτεύματα;

Με τον γιατρό σας θα συζητήσετε τη δυνατότητα αποκατάστασης με εμφυτεύματα.

Σε περίπτωση που το δόντι-α υπάρχει ακόμη στο στόμα πιθανόν να συζητηθεί η δυνατότητα διάσωσής του.

Σε περίπτωση που το δόντι πρέπει να εξαχθεί, συχνά η εξαγωγή απαιτείται να γίνεται με ειδικό ΄ατραυματικό΄ τρόπο για να αποφευχθεί απορρόφηση του οστού της γνάθου που θα δεχθεί το μελλοντικό εμφύτευμα.

Είναι επώδυνη η τοποθέτηση του εμφυτεύματος;

Η χειρουργική τοποθέτηση γίνεται κάτω από τοπική αναισθησία και όλη η διαδικασία είναι ανώδυνη. Συνήθως μετά την επέμβαση, και ανάλογα με την έκταση της περιοχής, αναμένεται μια ελαφριά δυσανεξία και ένα ελαφρύ οίδημα, όπως μετά από κάθε χειρουργική επέμβαση. Ο περιοδοντολόγος σας θα σας δώσει σαφείς οδηγίες προκειμένου η αναμένουσα μετεγχειρητική ακολουθία να είναι όσο το δυνατόν πιο ομαλή.

Πόσο κοστίζει ένα εμφύτευμα;

Το κόστος της θεραπείας διαφοροποιείται ανάλογα την περίπτωση, πιθανή ανάγκη εξειδικευμένων χειρουργικών τεχνικών, όπως ανύψωση ιγμορείου ή χρήση μοσχευμάτων, και την πολυπλοκότητα της προσθετικής αποκατάστασης.

Με ένα ραντεβού μπορείτε να έχετε πλήρη εικόνα για τις επιλογές θεραπείας που ταιριάζουν στην περίπτωσή σας, καθώς και για τις δυνατότητες διάσωσης των δοντιών, αν υπάρχουν ακόμα.

Το ιατρείο μας παρέχει και δυνατότητα κάλυψης του κόστους της θεραπείας με δόσεις με χρήση πιστωτικών καρτών.