Περιεμφυτευματίτιδα

Απώλεια οστού γύρω από το εμφύτευμα

Η περιεμφυτευματίτιδα είναι φλεγμονή των ούλων που περιβάλλουν τα εμφυτεύματα, όπως ακριβώς και με την ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα γύρω από τα φυσικά δόντια. Χωρίς στοματική υγιεινή, τα μικρόβια του στόματος συσσωρεύονται γύρω από το εμφύτευμα προκαλώντας φλεγμονή  (βλεννογονίτιδα).

Αυτή η φλεγμονή μπορεί να εξελιχθεί και να προσβάλλει το κόκκαλο που τα στηρίζει (περιεμφυτευματίτιδα). Η περιεμφυτευματίτιδα έχει πολλές ομοιότητες με την περιοδοντίτιδα που προσβάλλει τα δόντια, με τη διαφορά ότι εξελίσεται πιο γρήγορα και οδηγεί σε απώλεια του εμφυτεύματος. Σύμφωνα με μελέτες του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ, Σουηδίας, η εμφάνιση της περιεμφυτευματίτιδας είναι συχνότερη από όσο πιστεύαμε στο παρελθόν.

H περιεμφυτευματίτιδα συχνά εμφανίζεται χωρίς συμπτώματα, όπως και η περιοδοντίτιδα. Ο ασθενής μπορεί να αισθάνεται μικρή ενόχληση ή πύον από την περιοχή του εμφυτεύματος.

Ο περιοδοντολόγος ή ο οδοντίατρος μπορεί να διαγνώσει την περιεμφυτευματίτιδα με απλή εξέταση στον έλεγχο ρουτίνας, εξετάζοντας για αυξημένο βάθος θυλάκου (δηλωτικό απώλειας οστού), αιμοραγία ή/και πύον, όπως και στην περιοδοντίτιδα. Ακτινογραφικά εμφανίζεται απώλεια οστού γύρω από το εμφύτευμα. 

Θυμηθείτε: Αν η στεφάνη χαλαρώσει ή αρχίσετε να αισθάνεστε πόνο, πρήξιμο ή πύον γύρω από το εμφύτευμα ενημερώστε το συντομότερο τον οδοντίατρό σας.

Αίτια

Η έλλειψη στοματικής υγιεινής (συσσώρευση μικροβιακής πλάκας), το κάπνισμα (ελαττωμένη άμυνα στα μικρόβια) και η ύπαρξη αθεράπευτης περιοδοντίτιδας και ουλίτιδας (τα μικρόβια μεταφέρονται από τα άλλα δόντια στα εμφυτεύματα)  είναι παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης περιεμφυτευματίτιδας.

Επιπλέον, το είδος και ο σχεδιασμός της προσθετικής εργασίας παίζει καθοριστικό ρόλο στην δυνατότητα πρόσβασης για καθαρισμό και υγιεινή. Με την ολοκλήρωση της προσθετικής εργασίας ο οδοντίατρος ή ο περιοδοντολόγος θα σας δείξουν τους κατάλληλους τρόπους και μέσα για να διατηρείτε καθαρά τα εμφυτεύματα σας.

Θεραπεία

Η αναχαίτιση της εξέλιξης της περιεμφυτευματίτιδας, όταν εμφανιστεί, είναι μια δύσκολη και όχι πάντα προβλέψιμη διαδικασία.

Συχνά χορηγείται αντιβίωση και, μετά τον αρχικό βαθύ καθαρισμό, συνήθως απαιτείται χειρουργική προσπέλαση για ανοιχτό καθαρισμό και διόρθωση των βλαβών που έχουν προκύψει.  Λόγω της μορφολογίας τους, τα εμφυτεύματα ανταποκρίνονται δυσκολότερα στη θεραπεία και υποτροπιάζουν συχνότερα. Για αυτό και η πρόληψη είναι αποτελεσματικότερη της θεραπείας για μακροχρόνια επιτυχία.

Καλός αρχικός σχεδιασμός της τοποθέτησης σε υγιές στόμα, καθημερινή υγιεινή από τον ασθενή και τακτικός έλεγχος από τον περιοδοντολόγο ή τον οδοντίατρο είναι βασικές παράμετροι για την πρόληψη -δύσκολα αντιμετωπίσιμων- προβλημάτων.

Γιώργος Παπανικολάου
Περιοδοντολόγος – Εμφυτευματολόγος

Σχετικά άρθρα: