Picture of Γεώργιος Παπανικολάου

Γεώργιος Παπανικολάου

Ριζική απόξεση

Η συντηρητική (μη-χειρουργική) θεραπεία της περιοδοντίτιδας προηγείται πάντα της χειρουργικής και έχει δύο βασικούς σκοπούς: Την μηχανική απομάκρυνση του βασικότερου παράγοντα που προκαλεί την περιοδοντίτιδα, των βακτηρίων που βρίσκονται κάτω από το επίπεδο των ούλων, και την ενεργοποίηση του ασθενή στην αποτελεσματική στοματική υγιεινή, βασικό θεμέλιο για καλύτερο αποτέλεσμα που θα διαρκέσει.

Η συντηρητική (μη-χειρουργική) θεραπεία της περιοδοντίτιδας επιτελείται κυρίως με τη ριζική απόξεση και προηγείται πάντα της χειρουργικής έχοντας δύο βασικούς σκοπούς:

  1. Την μηχανική απομάκρυνση της βασικότερης αιτίας της περιοδοντίτιδας, των βακτηρίων που βρίσκονται στους θυλάκους κάτω από το επίπεδο των ούλων,
  2. και την ενεργοποίηση του ασθενή στην αποτελεσματική στοματική υγιεινή, βασικό θεμέλιο για αποτέλεσμα που θα διαρκέσει.

scaling-2Χρησιμοποιούνται εργαλεία χειρός, συσκευή υπερήχων και συχνά laserγια ενίσχυση του αποτελέσματος της θεραπείας. Η διαδικασία γίνεται ανώδυνα με τοπική αναισθησία και ο αριθμός των επισκέψεων εξαρτάται ανάλογα με την βαρύτητα της νόσου. Για ένα ασθενή που έχει τα περισσότερα δόντια στο στόμα και προχωρημένη περιοδοντίτιδα μπορεί να χρειαστούν 4-6 επισκέψεις για την ολοκλήρωση της θεραπείας.

laser perio

Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει επίσης έλεγχο και προσαρμογή της σύγκλεισης (δάγκωμα), λείανση υπαρχόντων σφραγισμάτων που κατακρατούν πλάκα, κλείσιμο κενών ή άλλες οδοντιατρικές ανάγκες που θα διαγνωσθούν στην αρχική αξιολόγηση.

Μετά την ολοκλήρωση της συντηρητικής θεραπείας αφήνεται μια περίοδος επούλωσης, 1.5-3 μήνες. Τότε πραγματοποιείται η επανεξέταση κατά την οποία αξιολογείται το αποτέλεσμα της θεραπείας και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ραντεβού της περιοδοντικής θεραπείας.

Η συντηρητική θεραπεία είναι ικανή να εξαλείψει τα περισσότερα περιοδοντολογικά προβλήματα αλλά όχι όλα.  Οι περιοδοντικοί θύλακοι (= εστίες μικροβίων) ελαττώνονται ή εξαφανίζονται χάρη στη συρρίκνωση των ούλων και ο ασθενής πλέον μπορεί να διατηρήσει τα ούλα υγιή με αποτελεσματική στοματική υγιεινή και περιοδική συντήρηση στον περιοδοντολόγο ή τον οδοντίατρο.

Θύλακοι μεγαλύτεροι των 5-6χιλ που παραμένουν μετά τη συντηρητική θεραπεία αποτελούν ενεργά σημεία της νόσου και κίνδυνο για υποτροπή. Αυτό είναι ιδιαίτερα έντονο στα πίσω δόντια (τραπεζίτες) όταν έχει προσβληθεί η περιοχή ανάμεσα στις ρίζες. Σε αυτές τις περιπτώσεις  ενδείκνυται η χειρουργική θεραπεία.

Ακόμη και σε σοβαρή και προχωρημένη περιοδοντική νόσο, η συντηρητική (μη-χειρουργική) θεραπεία προηγείται της χειρουργικής. Σκοπός είναι η μείωση της ενεργούς περιοδοντικής φλεγμονής και η ελάττωση των περιοχών που θα χρειαστούν χειρουργική αντιμετώπιση.

Παπανικολάου Γεώργιος
Περιοδοντολόγος – Εμφυτευματολόγος
Ειδικευθείς Πανεπιστήμιο Gothenburg, Σουηδία

Δείτε σχετικά άρθρα:

Share this post