Περιοδοντική Θεραπεία

Η θεραπεία της περιοδοντίτιδας αποσκοπεί στη διάσωση των δοντιών και την αποφυγή λύσεων εμφυτευμάτων, γεφυρών ή οδοντοστοιχιών. Σε αυτή την μάχη απαιτείται η συμμετοχή του ασθενούς αλλά και του περιοδοντολόγου.

Το κομμάτι του ασθενή:

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η αποτελεσματική αφαίρεση της μικροβιακής πλάκας σε καθημερινή βάση διατηρεί την υγεία του στόματος και αποτρέπει υποτροπή της περιοδοντίτιδας ή ουλίτιδας. Ο οδοντίατρος θα σας βοηθήσει να βρείτε τον τρόπο και τα σωστά εργαλεία για να το επιτύχετε αυτό ευκολότερα στο δικό σας στόμα. Ακόμη η πρόληψη βοηθάει στην αντιμετώπιση μικρών προβλημάτων πριν προλάβουν να δημιουργήσουν πραγματικό πρόβλημα στα δόντια μας.

Διάγνωση

Συχνοί έλεγχοι αυξάνουν την πιθανότητα για έγκαιρη διάγνωση. Στην περιοδοντίτιδα, το κόκκαλο που στηρίζει το δόντι καταστρέφεται και τα ούλα αποκολλώνται από το δόντι, σχηματίζοντας τους περιοδοντικούς θυλάκους. Ο υγιής θύλακος (ουλοδοντική σχισμή) έχει βάθος 3χιλ ή λιγότερο. Στις περιπτώσεις ασθένειας ο θύλακος βαθαίνει. Όσο βαθύτερος είναι ο θύλακος τόσο μεγαλύτερη η βαρύτητα της νόσου.

Οι θύλακοι αποικούνται με μικρόβια και πέτρα και αποτελούν περιοχές δυσπρόσιτες σε οποιαδήποτε υγιεινή. Δημιουργείται μια φλεγμονή (μόλυνση) η οποία δεν είναι ιάσιμη από τον οργανισμό όσο τα μικρόβια και η πέτρα μένουν σταθερά προσκολλημένα στη ρίζα του δοντιού. Αποτέλεσμα είναι η ασθένεια να προχωρά, καταστρέφοντας προοδευτικά το κόκκαλο που στηρίζει το δόντι.

Θεραπείες

–  Καθαρισμός – Υγιή ούλα αλλά με χρωστικές στα δόντια

Σε αυτήν την περίπτωση ένας απλός καθαρισμός είναι αρκετός να αφαιρέσει την πέτρα και τις χρωστικές από τα δόντια. Στο ιατρείο μας χρησιμοποιούμε μια ποικιλία υλικών στίλβωσης για ευαίσθητα δόντια και την αφαίρεση δύσκολων χρωστικών από το κάπνισμα, καφέδες κτλ.

–  Θεραπεία Ουλίτιδας

Όταν τα ούλα ματώνουν έντονα και υπάρχουν μικροί θύλακοι (έως 4χιλ), απαιτείται βαθύτερος καθαρισμός και έμφαση στη στοματική υγιεινή. Η θεραπεία είναι απλή και ολοκληρώνεται σε 1-3 επισκέψεις, ανάλογα με την βαρύτητα της ουλίτιδας, και επανέλεγχο του αποτελέσματος. Η διατήρηση της υγείας εξασφαλίζεται με την καθημερινή, αποτελεσματική στοματική υγιεινή και με περιοδικό καθαρισμό για συντήρηση και πρόληψη υποτροπής, κάθε 6 μήνες περίπου. Δείτε περιστατικά του ιατρείου εδώ.

–  Θεραπεία Περιοδοντίτιδας

Συντηρητική θεραπεία

Στις περιπτώσεις όπου η ασθένεια έχει προχωρήσει στο οστό που στηρίζει τα δόντια και υπάρχουν βαθείς θύλακοι θα χρειαστεί να προχωρήσουμε σε βαθιά απόξεση των μικροβίων από τους θυλάκους. Η διαδικασία ονομάζεται ριζική απόξεση και πραγματοποιείται ανώδυνα, χωρίς ράμματα, με τοπική αναισθησία σε 4-6 ραντεβού, ανάλογα τη βαρύτητα της νόσου. Ταυτόχρονα βρίσκονται οι κατάλληλοι τρόποι στοματικής υγιεινής που ταιριάζουν καλύτερα σε σας, απαραίτητη παράμετρος για επιτυχή θεραπεία. Σημαντικό κομμάτι της θεραπείας είναι η επανεξέταση, η οποία γίνεται 2-3 μήνες μετά τη ριζική απόξεση και αφορά την αξιολόγηση του αποτελέσματος της θεραπείας. Εδώ μπορείτε να δείτε περιστατικά του ιατρείου.

Συνήθως τα περισσότερα περιοδοντολογικά προβλήματα εξαλείφονται μόνο με τη συντηρητική θεραπεία. Σε περίπτωση που σε κάποια σημεία η νόσος επιμένει μπορούμε να επέμβουμε χειρουργικά για την οριστική εξάλειψη τους.

Χειρουργική θεραπεία

Εναπομείναντες βαθείς θύλακοι αποτελούν δυσπρόσιτες εστίες επαναποίκησης με μικρόβια και προδιαθέτουν σε υποτροπή και εξέλιξη της νόσου. Τέτοια περιοδοντικά προβλήματα αντιμετωπίζονται με τοπική μικροχειρουργική προσπέλαση και αφορούν:

–   βαθείς θυλάκους που επιμένουν και έχουν δημιουργήσει σοβαρές βλάβες στο οστό γύρω από το δόντι και
–  όταν θέλουμε να πετύχουμε ιστική αναγέννηση, δηλαδή αποκατάσταση της βλάβης που έχει προκαλέσει η περιοδοντίτιδα.

Μετά από τοπική αναισθησία, όπως σε ένα σφράγισμα, πραγματοποιείται μικρή τομή για πρόσβαση στη βλάβη. Στο τέλος τοποθετούνται λεπτά ράμματα που αφαιρούνται μετά από 10-14 μέρες. Μετά την επέμβαση ο ασθενής μπορεί συνήθως να συνεχίσει τις καθημερινές του ασχολίες, εφόσον δεν είναι εργώδεις. Η ενόχληση που μπορεί να υπάρξει στην περιοχή των ραμμάτων διαρκεί συνήθως 1-3 μέρες και αντιμετωπίζεται με απλά παυσίπονα.

Με τη χειρουργική θεραπεία επιτυγχάνεται οριστική εξάλειψη των βαθιών θυλάκων και σε συνδυασμό με αποτελεσματική υγιεινή και περιοδική επαγγελματική συντήρηση διασώζονται τα δόντια και εξαλείφεται η συσχέτιση περιοδοντικών προβλημάτων και προβλημάτων υγείας.

Οι εικόνες είναι δημιουργία και ευγενική παραχώρηση της Yvonne Heijl / The pictures are courtesy of Yvonne Heijl, Specialist Clinic in Periodontology, University of Gothenburg, Sweden