Οι κυριότερες περιοδοντικές νόσοι είναι η ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα.
Ο όρος περι-οδοντικός σημαίνει ΄γύρω-απο-το-δόντι΄. Η περιοδοντική νόσος είναι μια χρόνια βακτηριακή λοίμωξη/μόλυνση που προσβάλει τα ούλα και προοδευτικά το κόκκαλο που στηρίζει τα δόντια. Σε προχωρημένες μορφές τα δόντια χάνουν τη στήριξή τους με αποτέλεσμα να γίνονται ευκίνητα και να χαθούν.
Ουλίτιδα
Η ουλίτιδα αποτελεί την πιο απλή και συχνότερη μορφή περιοδοντικής νόσου. Προκαλείται από τη μικροβιακή πλάκα (ένα μαλακό και διαφανές βιο-φιλμ από ζωντανά βακτήρια) που σχηματίζεται στις επιφάνειες των δοντιών που δεν βουρτσίζονται καλά.
Συνήθως υπάρχουν λίγα ή καθόλου συμπτώματα σε αυτό το στάδιο, με πιο συνήθη την αιμοραγία κατά το βούρτσισμα, κοκκίνισμα και πρήξιμο των ούλων ή/και δυσάρεστη αναπνοή. Η θεραπεία της είναι απλή και επιτυγχάνεται σε 1-3 επισκέψεις σε συνδυασμό με καλή στοματική υγιεινή.
Περιοδοντίτιδα
[accordions]
[accordion title=”Αιτιολογία”]
Αυτή η φλεγμονή των ούλων, πολλές φορές προχωρά βαθύτερα και εξελίσεται σε περιοδοντίτιδα, προσβάλοντας το κόκκαλο που στηρίζει τα δόντια.
Το κόκκαλο καταστρέφεται σταδιακά και τα ούλα αποκολούνται από τα δόντια με αποτέλεσμα τη δημιουργία θυλάκων, βασικό χαρακτηριστικό της περιοδοντικής νόσου, και αποτελούν δυσπρόσιτες εστίες χρόνιας φλεγμονής.
Αυτό συμβαίνει χωρίς πόνο ή άλλα συμπτώματα και ο ασθενής συχνά δεν το αντιλαμβάνεται.
Επιστημονικές μελέτες της τελευταίας δεκαετίας δείχνουν ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ αυτής της φλεγμονής των ούλων και της γενικής υγείας του οργανισμού, μέσω της εισόδου των μικροβίων και των τοξινών από τα ούλα που ματώνουν στην κυκλοφορία του αίματος.
Εκτός από τη μικροβιακή πλάκα, ισχυροί παράγοντες που επηρεάζουν την έναρξη και εξέλιξη της περιοδοντίτιδας είναι:
– Το κάπνισμα
– Η κατάσταση γενικής υγείας όπως ο διαβήτης
– Η κληρονομικότητα
– Οι ορμονικές διαταραχές σε γυναίκες και η εγκυμοσύνη
– Ορισμένα φάρμακα, stress κά
Στην πράξη, όλοι αυτοί οι παράγοντες επιβαρύνουν την άμυνα του οργανισμού απέναντι στη βακτηριακή μόλυνση της μικροβιακής πλάκας.
[/accordion]
[accordion title=”Συμπτώματα και διάγνωση”]
Η περιοδοντική νόσος συχνά δεν προκαλεί έντονα συμπτώματα ή πόνο και μπορεί να περάσει απαρατήρητη από τον ασθενή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ανάμεσα στα πιο συνήθη συμπτώματα αποτελούν
– αιμορραγία στο βούρτσισμα,
– ούλα κόκκινα, διογκωμένα, ευαίσθητα ή που έχουν αποκοληθεί απο το δόντι
– υποχώρηση των ούλων,
– πύον απο τα ούλα,
– κακή αναπνοή,
– κινητικότητα των δοντιών,
– μετακίνηση δοντιών και αλλαγή στον τρόπο που δαγκώνουν τα δόντια μεταξύ τους
Συχνά οι ασθενείς ενεργοποιούνται όταν αρχίσουν να κουνιούνται κάποια δόντια. Σε αυτό το χρονικό σημείο όμως, η απώλεια στήριξης είναι τόσο προχωρημένη που η θεραπεία καθίσταται πολύ δύσκολη, αν όχι αδύνατη.
Για αυτό το λόγο ο περιοδοντολογικός έλεγχος καθίσταται απαραίτητος κατά τον γενικό έλεγχο ρουτίνας απο τον οδοντίατρο. Ο οδοντίατρος θα ελέγξει για ύπαρξη περιοδοντικών θυλάκων και αν κρίνει απαραίτητο θα προβεί στην λήψη ακτινογραφιών για οπτική εκτίμηση της οστικής στήριξης του δοντιού. Ανάλογα με το βαθμό εξέλιξης και βαρύτητας της νόσου θα σας ενημερώσει για την απαιτούμενη θεραπεία.
[/accordion]
[accordion title=”Θεραπεία”]
Η θεραπεία της περιοδοντίτιδας γίνεται με δύο τρόπους: συντηρητικά (μη χειρουργικά) και χειρουργικά. Σκοπός της εξειδικευμένης περιοδοντικής θεραπείας είναι η επίτευξη υγιών περιοδοντικών ιστών με απουσία θυλάκων και η αποτροπή υποτροπής της νόσου. Η επανεμφάνιση της περιοδοντίτιδας μπορεί να συμβεί δεδομένου ότι τα βακτήρια ζουν συνεχώς στο στόμα μας. Το εξατομικευμένο πρόγραμμα συντήρησης μπορεί να ελαχιστοποιήσει τις πιθανότητες υποτροπής.
Σκοπός της περιοδοντικής θεραπείας είναι
- Να σταματήσει την εξέλιξη της νόσου και να διατηρήσει όσο το δυνατόν περισσότερα δόντια στο στόμα
- Να ελαχιστοποιήσει τις πιθανότητες υποτροπής και
- Να αποφύγει ανάγκη για πολυπλοκότερη προσθετική θεραπεία (γέφυρα, οδοντοστοιχία ή εμφυτεύματα) στο μέλλον.
[/accordion]
[accordion title=”Μορφές περιοδοντικών νόσων”]
→ Η χρόνια περιοδοντίτιδα (γενικευμένη ή εντοπισμένη) αποτελεί την πιο συνηθισμένη μορφή της νόσου. Προσβάλει μεγάλο ποσοστό των ενηλίκων και αποτελεί την κύρια αιτία απώλειας δοντιών στις ηλικίες 40 ετών και πάνω. Επιδημιολογικές έρευνες δείχνουν ότι ένα 10-15% του πληθυσμού πάσχει από προχωρημένη περιοδοντίτιδα και το ποσοστό αυτό είναι σταθερό σε όλες τις φυλές.
→ Η επιθετική περιοδοντίτιδα εμφανίζεται σε μικρότερα ποσοστά και αφορά ταχεία καταστροφή των περιοδοντικών ιστών σε σχέση με την ηλικία. Το στοιχείο της κληρονομικότητας είναι πολύ έντονο στην περίπτωση αυτή.
→ Νεκρωτικές περιοδοντικές νόσοι: σχετίζονται άμεσα με μειωμένη άμυνα του οργανισμού, στρες και κάπνισμα. Εκδηλώνονται με νέκρωση και επιπέδωση των ούλων ανάμεσα στα δόντια, έντονο πόνο, κακοσμία και αιμοραγία.
→ Περιοδοντίτιδα ως εκδήλωση συστηματικών νόσων και γενετικών συνδρόμων.
[/accordion]
[/accordions]