Ουλικό χαμόγελο ή ανομοιόμορφη γραμμή ούλων

Ουλικό χαμόγελο ή ανομοιόμορφη γραμμή ούλων

Ουλικό χαμόγελο ονομάζουμε την εμφάνιση μεγάλου μέρους των ούλων όταν κάποιος χαμογελά.  Ανάλογα το αίτιο που το προκαλεί εφαρμόζεται η αντίστοιχη θεραπευτική αντιμετώπιση.

Αιτίες ουλικού χαμόγελου

Ένας πιθανός λόγος είναι τα ούλα να καλύπτουν μεγάλο μέρος του δοντιού, κάνοντας το δόντι να φαίνεται κοντό. Αυτό μπορεί να συμβεί είτε από τη χρήση φαρμάκων που προκαλούν υπερπλασία των ούλων, είτε εκ γενετής.

Άλλος λόγος είναι το κοντό άνω χείλος που σηκώνεται έντονα προς τα πάνω όταν χαμογελούμε.

Ουλικό χαμόγελο που οφείλεται σε κοντό άνω χείλος

Αντιμετώπιση ουλικού χαμόγελου

Ανάλογα με το αίτιο αντιμετωπίζεται με διαφορετικό τρόπο. Στην περίπτωση που τα ούλα είναι υπερμεγέθη και καλύπτουν μέρος του δοντιού το ουλικό χαμόγελο διορθώνεται με ουλοπλαστική. Γίνεται μια προμελέτη για να υπολογισθεί ακριβώς πόση ποσότητα ούλου πρέπει να αφαιρεθεί σε κάθε δόντι ξεχωριστά. Με την διαδικασία αυτή αφαιρούνται τα πλεονάζοντα ούλα και αναπροσαρμόζεται το περίγραμμα ώστε να αποδωθεί αισθητικά ικανοποιητικό μήκος και περίγραμμα. Μερικές φορές μπορεί να συνδυαστεί με στεφάνες ή όψεις για ένα συνολικά ικανοποιητικό τελικό αποτέλεσμα.

αφαιρεση-διογκώσεων-απο-ούλα-ΠΡΙΝ-meta-site

Η διαδικασία γίνεται με τοπική αναισθησία, είτε αναίμακτα με τη χρήση λέιζερ σε εντοπισμένες περιπτώσεις, είτε μικροχειρουργικά και ολοκληρώνεται σε λίγα λεπτά μέχρι 1 ώρα, ανάλογα την έκταση της περιοχής. Μετά τη διαδικασία πιθανώς να τοποθετηθούν μερικά λεπτά ράμματα τα οποία αφαιρούνται μετά από 14 περίπου μέρες.

H περίπτωση του κοντού άνω χείλους απαιτεί πιο εκτεταμένη χειρουργική στην οποία επεμβαίνουμε στους μύες του άνω χείλους.

Παπανικολάου Γεώργιος
Περιοδοντολόγος – Εμφυτευματολόγος

Δείτε σχετικά άρθρα: